Faktorët që shkaktojnë kancerin e gjirit

403
Sigal

Kanceri i gjirit sinjalizohet shpesh nga ndryshimet që shfaqen në sipërfaqen e lëkurës së gjirit ose nga rrjedhja e thithit. Mënyra më e mirë për të rritur shanset e mbijetesës ndaj kancerit të gjirit është vetëekzaminimi dhe mamografia. Mamografia këshillohet çdo dy vjet për gratë 40-49 vjeç dhe për çdo vit pas kësaj moshe.

Faktorët favorizues të kancerit të gjirit janë:

1.Fillimi i hershëm i menstruacioneve

2.Menopauza e vonuar

3.Mungesa e shtatzënësisë ose shtatzënësia e parë në moshë të madhe(shtyer).

4.Historitë familjare për kancer të gjirit(sidomos nëna ose motra).