Sali Berisha “non grata”, kongresmeni pyet sekretarin Blinken për provat e korrupsionit

246
Sigal

Rep. Zeldin kërkon përgjigje nga Departamenti i Shtetit për sanksionimin e Sali Berishës

Nga Beqir SINA – New York

Çështja e shpalljes së ish presidentit dhe ish kryeministrit Sali Berisha “Non grata” në Shtetet e Bashkuara – gjashtë muaj më parë u bë pjesë e një seance dëgjimore në Komisionin e Punëve të Jashtme të Shtëpisë së Bardhë,  ku ishte i pranishëm dhe vet sekretari amerikan i Shtetit, Blinken.

Kongresmeni republikan nga Nju Jorku, Lee Zeldin ka qenë ai që ka pyetur sekretarin amerikan të Shtetit, Blinken në lidhje me vendimin e kohëve të fundit për të shpallur “non grata” ish presidentin e Shqipërisë, Sali Berisha, por si pretendon kongresisti republikan i New Yorkut, nuk ka marrë asnjë përgjigje .

Zeldin i « çuditur » me mos marrjen e një përgjigje zyrtare nga sekretari Blinken i cili pretendon se ka prova , por asjë provë derivtani nuk është bërë e ditur të paktën zyrtarisht, i ka kërkuar me anë të një letre  sekretarit Blinken nëse mund të ndante me komitetin, dhe kongresin se çfarë provash specifike kishte gjetur në lidhje me këtë vendimmarrje.

“Kohët e fundit keni vendosur sanksione ndaj ish presidentit të Shqipërisë, Sali Berisha. Çfarë informacioni specifik mund të ndani me komitetin për të justifikuar këtë lëvizje dramatike?”, pyeti kongresmeni.

Kongresisti Zeldin kërkon përgjigje nga Departamenti i Shtetit për sanksionimin e Sali Berishës

Në një Deklaratë për shtyp 24 nëntor 2021, kongresmeni Lee Zeldin (R, NY-1), anëtar i Komitetit të Punëve të Jashtme të Dhomës së Përfaqësuesve, i dërgoi një letër Sekretarit të Shtetit Antony Blinken për të ndjekur kërkesat e përsëritura të kongresmenit për të diskutuar në thellësi dhe rishikim të informacionit që përshkruante “Korrupsion i rëndësishëm” pasi lidhet me procesin që Departamenti i Shtetit përdori për të sanksionuar Sali Berishën.

Në një seancë dëgjimore të Komisionit të Punëve të Jashtme të Dhomës së Përfaqësuesve në qershor, kongresmeni Zeldin pyeti Sekretarin Blinken në lidhje me sanksionimin e administratës Biden ndaj ish-presidentit dhe ish kryeministrit shqiptar Sali Berisha, një aleat i fort i të dy presidentëve, Bush dhe kundërshtar i donatorit kryesor të Partisë Demokratike dhe aktivistit progresist George Soros. 

Në të njëjtën ditë me seancën dëgjimore, kongresmeni Zeldin i dërgoi një letër Departamentit të Shtetit duke kërkuar informacion në lidhje me vendimin për sanksionimin e Berishës.

Pasi mori një përgjigje të paqartë nga Departamenti i Shtetit, kongresmeni Zeldin dërgoi një letër tjetër më 27 gusht duke kërkuar një përgjigje me shkrim dhe takim me zyrtarin përkatës të Departamentit të Shtetit për të shqyrtuar kriteret, informacionin dhe procesin që administrata përdori për të përcaktuar nëse do të sanksiononte apo jo Berishën. . 

Kjo letër ka mbetur pa përgjigje nga Departamenti i Shtetit.

“Kanë kaluar pesë muaj që kur kam bërë kërkesën time origjinale, e cila është në thelb më shumë se koha e mjaftueshme për t’iu përgjigjur në mënyrë adekuate. Kjo është tani kërkesa ime e tretë për informacion shtesë që nga ngritja e çështjes së sanksionimit të Sali Berishës me Sekretarin Blinken gjatë seancës dëgjimore të Komisionit të Punëve të Jashtme të Dhomës së Përfaqësuesve më 7 qershor 2021. 

 

Kongresi luan një rol të rëndësishëm mbikëqyrës për degën ekzekutive, duke përfshirë Departamentin e Shtetit, megjithatë zyra ime ka marrë pak detaje alarmante(specifike) në përgjigje të pyetjeve të mia. Është e papranueshme dhe e dyshimtë që Departamenti i Shtetit nuk e ka përmbushur mjaftueshëm këtë kërkesë për informacion shtesë në kohën e duhur dhe në vend të kësaj ka zgjedhur të ngadalësojë një kërkesë të Kongresit për transparencë”, shkroi përsëri kongresmeni Zeldin.