Prishja e Teatrit/ Monika Kryemadhi: “Tradhti kombëtare, jam në krah të artisteve”

512
Prononcimi i Kryetares së LSI-së, Monika Kryemadhi pas takimit me aktorët.

Duke pasurparasysh, strategjiaoseplanikombëtarqë ka Edi Rama jo vetëmpërzhbërjen e çdosistemiporpërzhbërjen e artit. Unënukmundtë them qëkammeritënëtëgjithëhistorinë e artitshqiptarporaqsamundem, jam dashamirëse e ndjekatëdhe do tëdëshirojaqëedhefëmijët e mi ta kishinakomamëshumëkëtëdashuridhekëtërespekt. Jemirritur me filmashqiptar, jemirritur me teatrinshqiptar, kemiqenëfoshnjekurkemishkuarnëteatrin e kukullavedhekurkemishkuarnëcirkunshqiptardhedashjepadashje ka ndikuarnëndërgjegjentonëkombëtare. Arti kulturadhetrashëgimiajonëkulturorejanëvleratëcilatlënë pas politikën. E lënë jo jë hap poqindramijërahapa pas, këtëpolitikëqënëkëto 27 vitetranizicion ka prodhuarvetëmkonflikt. Por iniciativa e frikshmedhe e çmendur e qeverisëaktualepërzhbërjen e artitdhepërshkrirjen e saj apo për ta kthyerartintonëkombëtarnënjëPPP, ështënjëtradhëtikombëtare. Nukdua ta ekzagjerojporgjëjamë e tmerrshmeqëmundtibëshnjë kombi ështëtishkatërroshkulturën, artin, historinë, dheçdofjalë e imjaështëshumë e tepërtnëatëbashkëbisedimqëpatëm me miqtëtanëdhenukmëmbetetgjëtjetër jo vetëmnëemërtë LSI-sëporedhetëqytetarëve, muamëkanënërreshttëparënëmomentin e ardhjessëruspavepërtëprishurteatrinkombëtar. Atëteatërqëpërhirtësëvërtetës e ndërtoi Italia fashisteporregjimifashistqëçdoditë e mëshumëpoinstalohetkërkon ta prishi. Ajo çka është më e rëndësishme është ndërgjegjësimi ynë sidomos i brezit të ri, për të kuptuar që ky teatër ka vlera. Është një nga fushat që subvencionohet më pak nga të gjitha dhe një nga fushat e jetës që diskriminohet më shumë nga të gjitha por ajo çka dua të them është që ne jemi të revoltuar sepse sot jemi politikanë nesër do të jemi qytetarë si gjithë të tjerët, do të jemi teleshikues të filmave që çdo ditë dhe më shumë po jepen më pak filma shqiptar për shkak të mungesës së investimit. Do të jemi spektator të Teatrit dhe do të jemi si qytetar nuk do të jemi si politikanë por nëse ne nuk do të kemi vendin ku do ta shikojmë dhe shijojmë Teatrin do të jetë shumë e pamundur. Kështu që nuk më mbetet gjë tjetër, ne si LSI, prandaj kemi dhe z.LuanRama, Petrit Vasili, NoraMalaj dhe Kejdin që kanë qenë anëtare të komisionit dhe diskutimit të ligjit. Jemi hap pas hapi me artistët dhe jo vetëm për mos shembjen e teatrit por edhe për ligjin e domosdoshëm. Edhe për rritjen e buxhetit për artin dhe kulturën që janë shumë të domosdoshëm dhe ajo çka është më e rëndësishmja është që ne ndihemi pjesë e artit sado pak me atë naivitetin tonë duam të jemi pjesë e luftës së tyre dhe në çdo moment ne na kanë pjesë të saj. Çdo fjalë e tepërt do të kthehej në fukarallëk mendoj se veprimi i strategjisë sonë për të mos e lejuar këtë shkatërrim të artit kulturës dhe të asaj historie që mbi të gjitha ajo na ka mbajtur në arenën europiane dhe botërore pra kultura dhe arti. Sepse shqiptarët nuk krenohen me politikën tonë, shqiptarët janë krenuar me artistët tanë me artin me kulturën me traditën dhe kjo politikë edhe me këtë pak vlerë me të cilën ne krenohemi jashtë kufijve të Shqipërisë kërkon që ta prishi kështu që na keni në krahë jemi me ju dhe jemi të gatshëm për çdo gjë që ju e keni të nevojshme.
Sigal