Ndryshim kufijsh në Ballkan? Ish-presidenti slloven: Këtë e di dhe Bruskeli

252
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Presidenti i parë i Sllovenisë së pavarur, Milan Kucan deklaroi se ekziton një letër për ndryshimin e kufijve në Ballkam, megjithëse zyrtarët në vendin e tij e mohojnë diçka të tillë. Në një intervistë për Radio Evropa e Lirë, Kuçan tha se Sllovenia nuk mund të ketë një pozicion të ndryshëm nga ai me të cilin ajo filloi procesin e pavarësisë së saj shtetërore, teksa shtoi se Brukseli është në dijeni të dokumentit non paper. Sipas tij, të gjitha vendet kanë të drejtën e shteteve të tyre dhe se shpërbërja e Jugosllavisë duhet të përfundojë brenda kufijve ekzistues.

Në mes të muajit prill, pretendimet dolën në media në lidhje me propozimin e pretenduar nga Kryeministri Slloven Janez Janesa, për të rishikuar kufijtë në Ballkanin Perëndimor, si një mënyrë për të zgjidhur problemet midis gjashtë vendeve në rajon.

“Kryeministri i qeverisë sonë e mohon atë, dhe padyshim një jo-letër ekziston. Doli se dihet në Bruksel se kush është autori i tij, si dhe përmbajtja, por ata nuk duan ta zbulojnë atë për shkak të efektit të tij shkatërrues në marrëdhëniet ndërkombëtare,” tha Kuçan.

“Non-paper” është një term i përdorur në Bashkimin Evropian për një dokument jozyrtar si një tezë për bisedat që shkëmbehen në mënyrë konfidenciale midis qeverive ose institucioneve. Ky dokument shkaktoi konfuzion sepse propozon zgjerimin e Serbisë, Kroacisë dhe Shqipërisë, ndërsa boshnjakët do të mbeteshin me një pjesë më të vogël të Bosnje-Hercegovinës.