Arsyetimi nga juristë/ Ndërhyrja e qeverisë te marrëdhëniet e qirasë është antikushtetues dhe favorizues i oligarkisë ekonomike

434
Sigal

Arsyetimi nga juriste se qeveria ka te drejte te nderhyje me akte normative te maredheniet e qerase dhe jo ato te bankave eshte antiligjor, antikushtetues dhe antiprofesional ne favor te oligarkise ekonomike dhe financiare!

Nga Avokati Altin Goxhaj 

Kontratat e qerase jane simetrike dhe rregullohen ekskluzivisht me kod civil dhe askend tjeter! Shteti nuk i cenon dot detyrimet kontraktore!
Kontratat e kredise jane asimetrike dhe shteti eshte pale me 99 rregullime dhe rregullatore shteterore! Shteti mund te nderhyje sps eshte pale!

Te thuash qe futje e hundeve te shtetit ne kontrate qeraje eshte e drejte ndersa ne rastin e bankave nuk eshte njesoj kjo eshte njeanshmeri e plote dhe nuk ka asnje baze logjike juridike, eshte thjesht logjika e oligarkise sunduese! Madje eshte e kunderta:
Shteti mund te fuse hundet me akte normative ne maredheniet e bankave me klientet ndersa te kontratat e qerase nuk ka asnje shans!
Kontrata e Qerase eshte nje maredhenie e rregulluar me Kod Civile (miratohet me 2/3) qe bazohet te shenjteria e prones private dhe garancite e paleve!

Kontrata e kredise bankare rregullohet me 99 rregullime shteterore perfshi edhe ente rregullatore, ku edhe kontrata e kredise hartohet ekskluzivisht nga Banka dhe jo kredimarresi ndryshe nga rasti i kontrates se qerase qe formulohet de jure bashkarisht!

Ne rastin e Bankes ka ente rregulluese, nderhyrje shteterore, garanci shteterore (nuk eshte njesoj ekzekutimi i titujve ekzekutiv bankar me detyrimet e qerase), etj!

Bankat kane avantazhe qe i sigurojne nepermjet nderhyrjes ne treg te rolit rregullator te shtetit! Dmth shteti eshte pale influente gjthm ne nje maredhenie banke-kredimarres!

Nga ana tjeter Bankat jane entitete lehtesisht te kontaktueshme dhe te negociushme nga shteti ndermjetes, me veprime te drejtperdrejta dhe te shpejta, me pak angazhim shkresor, shteti mund te rregulloje gjendje masive qe perfshin gjithe popullsine duke negociuar situatat lehtesisht te kategorizueshme pra eshte eficent! Pra eshte si operacion kirurgjikal qe kryhet me mjete moderrne! Ne rastin e kontratave te qerase maredhenia eshte e shperndare, me specifika krejt te ndryshme dhe rast pas rasti kane situata te vecanta, dhe nderhyrja arbitrare e shtetit eshte si te perdoresh nje hanxhar kasapi ne nje operacion kardiovaskular!

Akti Normativ i Rames hedh ne ere Kushtetuten, Kodin Civil, etiken e biznesit, vete Pronen Private!

Kur juristet arsyetojne ne kete forme e kupton qe punet jane shume here me keq se sa rasti me i keq qe te vjen nder mend! Eshte fundi i tregut dhe instalimi i pushtetit absolut te Oligarkise!

Kujtoj se shteti nderhyn ne tregun e kredive sps disa pale jane ne maredhenie asimetrike ndersa ne mareveshjet e qerase palet jane simetrike! Asimetrine e balancon nderhyrja shteterore rregullatore! Ne rastin e kontratave te qerase shteti prish simetrine duke c’balancuar themelin e nje maredhenie kontraktuale qeraje qe eshte midis 2 paleve de jure te barabarta ne cdo kuptim!

Kujtoj ne fund se humanizmi, sensibiliteti, halli solidaritetit e tjere nuk mund te prevalojne mbi parimin e gezimit dhe shfrytezimint te prones! Ketu ndahet kapitalizmi nga socializmi dhe vec ne Shqiperi ka ndodhur ky absurditet komunist dhe askund tjeter ne Evrope (shteti ne vende te tjera ka nderhyre duke ndihmuar njeren apo 2 palet por jo duke ndeshkuar dhe duke hequr te drejta te gezimit te prones dhe duke mohuar te drejtat dhe detyrimet qe burojne nga kontrat)!

Akti normativ i nderhyrjes shteterore me masa ndeshkimore ne dem te te drejtave te qerase pronareve te ligjshem pervecse eshte nje akt qe percan dhe konflikton popullsine per axhendat e erreta sorosiane per zhberjen e shqiperise, por eshte edhe nje turp juridik qe ben bashkefajtor cdo jurist qe perpiqet ta justifikoje! Njesoj si juristet e Komunizmit qe arsyetonin vendime gjyqesore ne shkelje te rende te parimeve thelbesore juridike te simetrise dhe te barazise!

Ja disa raste qe kanë interes për studentët

Studente: Po tmarr rastet e studenteve pronaret nuk kane te lidhura kontrata, si procedohet ne kete rast?! Se shumica nuk kane lidhur kontrata si pronar?! I bie ndeshkohen me ligj se kane fshehur te ardhurat?

Avokati Altin Goxhaj: Akti normativ eshte nje pacavure qe dieferencon kontratat me noter nga ato pa noter qe jane nje vjecare dhe shumica punon me te tilla kontrata!

Studente: Qe do te thote qera posht nje viti pronari ka tdrejt me bo cfare te doje?!

Erald Aga :Kontratat nën 1 vit bëhen me shkrim pa shkuar te noteri. Nëse nuk është bërë as me shkrim minimalisht duhet që pagesa mujore të kryhet në bankë apo me mandat pagese që u dha/mor qeraja dhe jo qeraja. Nëse nuk ka kontratë me shkrim si edhe pagesa bëhet dorazi në këtë rast qeradhënësi nxjerr në çdo moment qeramarrësin. Qeramarrësi thjesht në rastin konkret mundet që të ftojë për marrëveshje qeradhënësin me argumentin që ka bërë evazion fiskal e mos deklarim të ardhurash. Nga ana tjetër qeradhënësi e akuzon qeramarrësin për mos deklarim të ardhurash. Zgjidhja? Të ulen e të merren vesh se konflikti nuk çon asgjëkundi. Thjesht gëzon Edin që populli konfliktohet.