Meritojmë vendin tonë, por jo kriminelët e tij

22
Sigal

Nga Doriana Metollari

Krimi i lidhur me botën e politikës në Shqipëri është shqetësimi i vërtetë i popullit shqiptar tani, si dhe një e vërtetë e hidhur për ata që duan të drejtat dhe demokracinë e Shqipërisë.

Në listat e Partisë Socialiste, emra me rekorde edhe serioze kriminale u shfaqën përsëri. Në fillim ishin deklaratat e ambasadorit amerikan në Tiranë, Yuri Kim, mbështetësi kryesor i reformave dhe SPAK (zyra kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar në Shqipëri) që hedhin dritë mbi situatën e infiltrimit kriminal në sistemin politik, më pas të ndjekur nga ata të drejtuesve të partive të opozitës PD-LSI të cilët gjithmonë kishin paralajmëruar dhe denoncuar situatën.

Emrat me rekorde kriminale të lidhura me botën e politikës së majtë, të cilat gjithashtu kanë përfunduar në gazetat ndërkombëtare, kanë kompromentuar në masë të madhe imazhin e Shqipërisë jashtë kufijve të saj dhe veçanërisht në Bashkimin Evropian. Në fakt, integrimi nuk ka ndodhur ende as gjatë presidencës gjermane, megjithë hapat e mëdhenj përpara që ka bërë Shqipëria për reformën ligjore, për institucionet e reja dhe për punën e SPAK.

Me sa duket kjo do të jetë prova më e vështirë për një popull që nuk dëshiron më të shpresojë, por edhe të kërkojë.

Nga kjo pikëpamje, është e qartë se institucionet, gjykatat, prokurori publik do të pësojnë presion, si dhe zyrat e administratës publike nëse këta emra përfshihen në procesin politik.

Një rast domethenes ishte ai i përfaqësuar nga

kryetari i bashkisë së Lezhës, Pjerin Ndreu, i dyshuar si një nga organizatorët e dosjes 184. Në veçanti, ai u dyshua dhe u akuzua nga media për trafikimin e votave në zgjedhjet e parakohshme të vitit 2016 në Dibër dhe përgjimet telefonike, në këtë drejtim, ato u botuan edhe nga media, por prokurori dhe gjykata nuk shkuan përpara me ceshtjen.

Pjerin Ndreu, pa asnjë rival, fitoi gjithashtu zgjedhjet lokale në 2019, kur vetëm PS mori të gjitha mandatet lokale për të qeverisur vendin. OSBE-ODHIR në raportin e tij të fundit la të kuptohet për blerjen e votave në 2017. Partitë kryesore PD-LSI ishin bashkuar me deklaratën e tyre të vendosur se norma e blerjes së votës ishte e lidhur me shuma të mëdha parash të vëna në dispozicion nga kultivimi kriminal i drogës.

Dosja Dibra 184., nga zyra e prokurorit publik Dibër demonstroi shkallën industriale të blerjes dhe shitjes së votave dhe kërcënimin masiv të administratës publike dhe votuesve për të mbështetur kandidatin e PS në zgjedhjet shtesë për kryetarin e Bashkisë Dibër në 2016.

Sot i njëjti emër shfaqet si drejtuesi kryesor i zgjedhjeve të këtij viti në Lezhë.

Padyshim, Shqipëria ka nevojë për botën që të denoncojë këtë korrupsion: demokracia është në rrezik, zgjedhjet janë në rrezik, integriteti i qytetarëve janë në rrezik

Shqipëria ka nevojë për përfaqësime të reja që lidhen me një mentalitet të ri për të qeverisur vendin.

Të drejtat e njeriut janë në rrezik, të drejtat e një populli që nuk dëshiron më të imigrojë.

Ne e meritojme vendin tone, por jo kriminelët.