Studiuesit zbulojnë vendin më të mirë për të parë yjet në Tokë

234
Sigal

Vendi më i mirë në botë për të parë qiellin është një pikë në pllakën e Antarktikës, vendi më i ftohtë në Botë, ku yjet duken se xixëllojnë më pak.

Zona A ose ‘Argus’ — i gjendur në qendër të Antarktikës lindore në një nivel 4 km mbi nivelin e detit — përjeton temperatura deri në -98 gradë Celsius.

Kërkues nga Australia dhe Kina modeluan dhe ndërtuan një sistem të vogël teleskopi në një qendër akulli, ku turbulence atmosferike është e ulët.

Kjo turbulencë, e cila bën që drita të përthyhet, bën që yjet të duken më xixëllues nga Toka dhe jo në qartësinë e duhur.