Rrjeti social Facebook, mbush sot 16 vjet që është hapur

468
Sigal

Facebook, një nga faqet më të njohura në botë të rrjeteve sociale, sot ka mbushur 16 vjeç.

Facebook u themelua nga Mark Zuckerberg dhe disa studentë të tjerë të Universitetit Harvard në dhomën e konvikteve universitare në 4 shkurt 2004.

Ideja e Zuckerberg ishte të krijonte një platformë në rrjetet sociale që studentët e universitetit të komunikojnë dhe të lidhen me njëri-tjetrin. Platforma fillimisht njihej si TheFacebook.com.

Facebook tani është rritur në një nga kompanitë më të vlefshme në botë. Gjigandi i mediave sociale aktualisht ka një kapitalizim tregu me më shumë se 582 miliardë dollarë, dhe punëson pothuajse 45,000 njerëz.

Facebook me bazë në Kaliforni ofron produkte të ndryshme për t’u lidhur dhe shkëmbyer përmes pajisjeve mobile, kompjuterëve personalë dhe sipërfaqeve të tjera në të gjithë botën. Ato përfshijnë shërbimet e tij të mesazheve si Messenger, Instagram dhe ËhatsApp.

Në vitin 2018, kompania nisi Facebook Gaming, për të cilën pretendon se tani ka më shumë se 700 milion përdorues në muaj.

Sidoqoftë, Facebook gjithashtu ka pjesën e tij të drejtë të polemikave. Në korrik 2019, Komisioni Federal i Tregtisë ose FTC vendosi një dënim prej 5 miliardë dollarësh në Facebook për shkeljen e intimitetit të konsumatorëve.

Gjoba u vendos pasi FTC hetoi Facebook në lidhje me pretendimet se firma e këshillimit politik me qendër në Mbretërinë e Bashkuar Cambridge Analytica kishte pasur qasje në të dhënat e 87 milion përdoruesve të Facebook pa autorizim.

Qershorin e kaluar, pati raportime për rregullatorët federale që planifikonin të hetojnë mbizotërimin e tregut të disa prej kompanive më të mëdha të teknologjisë në Sh.B.A.

Të ardhurat e Facebook vazhdojnë të rriten çdo tremujor pasi kompanitë dhe firmat e tjera vazhdojnë të shpenzojnë shumë për të reklamuar në rrjetin social. Sidoqoftë, kompania ka paralajmëruar se nuk mund të mbajë rritjen në të njëjtën normë në të ardhmen.

Veç kësaj, Zukerberg sot ia uroi ditëlindjen Facebookut me një modesti të thellë.

“Sot është ditëlindja e 16’të e Facebook-ut! Kur fillova ndërtimin e faqes në internet, kurrë nuk e kam imagjinuar se do të rritet kaq sa për të lidhur miliarda njerëz. Mendova se diçka e tillë duhej të ndërtohej për botën, por e kuptova se dikush tjetër do ta bënte atë. Por, ne besuam më thellë, në fuqinë e lidhjes së njerëzve, kështu që vazhduam të përparonim kur të tjerët dyshonin.

Kam mësuar shumë që nga viti 2004. Vitet e fundit në veçanti kanë qenë shumë modeste. Një nga mësimet më të rëndësishme që kam mësuar është që gjithmonë të mbështetemi në parimet tuaja, edhe kur ato janë jopopullore ose jashtë modës.

Ne besojmë se përparimi ndodh kur ju u jepni njerëzve një zë dhe i bashkoni njerëzit. Kjo është ajo për të cilën ne duam. Ne e dimë që do të ketë çështje kur t’u jepni më shumë njerëzve një zë dhe mënyra të reja për t’u lidhur, dhe ne do të vazhdojmë të punojmë për t’i adresuar ato. Por, ne besojmë në fuqizimin e njerëzve, sepse në fund të ditës, ne besojmë te njerëzit.

Këto ide themelore na kanë udhëhequr për 16 vitet e fundit dhe ato do të vazhdojnë të na udhëheqin për një kohë të gjatë.

Faleminderit që jeni pjesë e këtij komuniteti”, ka shkruar Zuckerberg në Facebook.