Robotët do të zëvendësojnë punëtorët në ndërtim

630
Sigal

Një kompani zviceriane ka përdorur robotët për ndërtimin e një ndërtese.

Kjo kompani mund të ndryshojë industrinë e ndërtimit përgjithmonë

Sektori i ndërtimit është përgjegjës për gati 40% të konsumit të përgjithshëm të energjisë në botë dhe emetimeve të CO2

Studiuesit zviceranë kanë një zgjidhje për këtë. Duke punuar me robotë.

Ndërtesa e parë e banueshme e projektuar dhe planifikuar duke përdorur një metodë të fabrikimit dixhital, është quajtur Shtëpia DFAB.

E zhvilluar nga një ekip ekspertësh në universitetin ETH Cyrih dhe 30 partnerë të industrisë përgjatë katër viteve, Shtëpia DFAB, duke matur 2.370 metra katrorë (220 metra katrorë), kishte nevojë për 60% më pak çimento dhe ka kaluar kodet e rrepta të sigurisë së ndërtesës Zvicerane.

“Kjo është një mënyrë e re për të parë arkitekturën,” thotë Matthias Kohler, një anëtar i ekipit hulumtues të shtëpisë DFAB. Puna e arkitektëve ka qenë e paraqitur prej kohësh në drejtim të hartimit të formave inspiruese të ndërtesave, ndërsa specifikimet teknike të ndërtimit janë zhvendosur në sfond. Kohler mendon se kjo po ndryshon shpejt. “Papritmas se si ne përdorim burimet për të ndërtuar habitatet tona është në qendër të arkitekturës,” argumenton ai. “Si i krijoni gjërat”.

DFAB nuk është projekti i parë i ndërtesës që përdor teknikat e trillimit dixhital. Në vitin 2014, kompania kineze ËinSun demonstroi potencialin arkitektonik të shtypjes 3D duke prodhuar 10 shtëpi me një histori brenda një dite. Një vit më vonë, kompania me qendër në Shanghai gjithashtu shtypi një ndërtesë apartamentesh dhe një rezidencë neoklasike, por këto projekte mbeten në fazën e zhvillimit.

Kohler shpjegon se rrahja e rekordeve të shpejtësisë së ndërtimit nuk ishte domosdoshmërisht qëllimi i tyre. “Sigurisht që ne jemi të interesuar të arrijmë përparime në shpejtësi dhe ekonomi, por ne u përpoqëm së pari të mbajmë idenë e cilësisë,” thotë ai. “Ju mund t’i bëni gjërat shumë, shumë shpejt, por kjo nuk do të thotë se ato janë vërtet të qëndrueshme.”

Si do të funksionojë kjo? Kohler thotë se partneriteti me robotët do të thotë të lejosh rezultatin e proceseve të makinerisë të informojnë modelin. Në vend që të detyrojë makinat të krijojnë sipërfaqe të bëra me dorë, ai sugjeron që ka një estetikë krejtësisht të re që vjen nga puna me trillim dixhital. Tavani dekorativ i Shtëpisë DFAB, i krijuar me një printer rërë 3D në shkallë të gjerë, lë të kuptohet për këto mundësi dekorative.

Të mësuarit për të punuar me robotë madje mund të mbrojë shëndetin e punëtorëve të ndërtimit. “Askush nuk duhet të romantizojë punët në vendet e ndërtimit,” paralajmëron ai.

Nader Tehrani, dekani i arkitekturës së shkollës, shpreson të tërheqë një audiencë të gjerë në ekspozitën falas, e cila zgjat deri më 13 tetor. “Ne e kishim imagjinuar që do të ishte me interes jo vetëm për arkitektët, por edhe për inxhinierët, artistët dhe ndërtuesit, ”thotë ai. “Në të njëjtën kohë i matur, racional dhe i menduar, hulumtimi në këtë projekt është gjithashtu projektues, i paparë dhe spekulativ”.

Dillenburger beson se Shtëpia DFAB do të jetë interesante edhe për ata që janë jashtë arkitekturës dhe sektorëve të ndërtimit. “Arkitektura është gjithmonë një projekt publik,” thotë ai.