Sigal

Astronomët që janë në gjueti për botën e banueshme përtej sistemit tonë diellor, thonë se kanë marrë “sinjale të çuditshme” që vijnë nga një yll i afërt, 11 vite dritë larg.

Shkencëtarët nga Observatori Arecibo në Porto Riko po studiojnë yjet e kuq të xhunglës me shpresën se ata mund të gjejnë planetë që orbitojnë ato galaktika.

Më 12 maj, ata vunë re sinjale të radios misterioze që dilnin nga një yll i quajtur Ross 128. A munden këto sinjale radio të jenë shenja të jetës jashtëtokësore?

Profesor Abel Méndez, astrobiologu planetar dhe drejtor i Laboratorit të Përshtatshmërisë Planetare në Universitetin e Puerto Rikos, nuk mendon se është shumë e mundshme. “Në rast se po pyesni, hipoteza e përsëritur e të huajve është në fund të shumë shpjegimeve të tjera më të mira,” shkroi Méndez në një postim të fundit në blog.

Një teori tjetër është se mund jenë ato që quhen fishekzjarrë diellor, ose shpërthime të fuqishme të energjisë që nxjerrin jashtë sipërfaqen e yllit dhe që udhëtojnë me shpejtësi të lehtë.

Një teori e dytë është se sinjalet në të vërtetë vijnë nga një tjetër objekt brenda fushës së shikimit të Ross 128. Megjithatë, siç thotë Mendez, “nuk ka shumë objekte të afërta në fushën e pikëpamjes së Ross 128, çka e thellon më tej misterin.

Shumë financime nga vende të fuqishme bëhen që të arrihet gjetja e një planeti tjetër të banueshëm. Marsi ngelet opsioni më i mirë, por shkencëtarët janë hedhur në kërkim edhe për galaktika të tjera.