Amfiteatri i Durrësit në listën e 7 Monumenteve më të rrezikuara të Europës

1407
Sigal

Alarmi i Europa Nostra: “Autoritetet shqiptare janë të paafta për të ruajtur trashëgiminë kulturor kombëtare”

Dje në Athinë, Organizata e famshme “Europa Nostra” prezantoi 7 qendrat e Trashëgimisë Europiane në rrezik. Amfiteatri i Durrësit është i pari. Kjo tregon qartë politikat për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore nga qeveria jonë.

Ja 7 Monumentet më të rrezikuara të Europës

1. Amfiteatri romak në Durrës në Shqipëri;

2. Zonë tampon në qendër historike të Nikosias në Qipro;

3. Fortifikimet e Vauban në Briançon të shek. XVII në Francë;

4. Manastiri Rilindja e San Benedetto Po në Itali;

5. Manastiri i shekullit të 15 në Setúbal në Portugali;

6. Peizazhin historik e minierave të Rosia Montana në Rumani;

7. Kisha armene e Shën Gjergjit në Mardin në Turqi.

Kanë qenë të zgjedhur si 7 monumentet më të kërcënuara në Evropë. Njoftimi u bë dje  nga udhëheqës evropian trashëgimisë “Europa Nostra” organizatës, së bashku me Institutin Evropian të Investimeve Bank, në një konferencë shtypi në Athinë, në prag të Kongresit të 50-vjetorit të vet. Këto Monumente  të trashëgimisë kulturore dhe natyrore të Evropës janë në rrezik, disa për shkak të mungesës së fondeve apo ekspertizë, të tjerët për shkak të planifikimit joadekuat, neglizhimi, fatkeqësi natyrore ose konflikt edhe politike. Një veprim urgjent është e nevojshme për këtë arsye. “Këto monumente dhe faqet janë përzgjedhur jo vetëm për shkak se ata tregojnë një histori interesante në lidhje me të kaluarën tonë të përbashkët, ankorimin një ndjenjë të përkatësisë në familjen evropiane, por edhe për shkak se ata janë shumë të vlefshme për komunitetet lokale të cilët janë të angazhuar fuqimisht në shpëtimin e tyre. Shpëtimi këto vende do të veprojë gjithashtu si një katalizator për revitalizimin ekonomik dhe social të qyteteve apo zonave të tëra. Kjo është arsyeja pse “Europa Nostra” quan me shumë partnerë publikë dhe private, në nivel lokal, rajonal, kombëtar dhe europian, për t’u bashkuar me forcat e tyre dhe për të siguruar një të ardhme premtuese faqet e zgjedhura “, deklaroi Plácido Domingo, Presidenti i Europa Nostra.

Paaftësi apo e qëllimshme braktisja e Monumenteve të Trashëgimisë Kulturore?

Afresket e Onufrit ishin ruajtur dhe ishin trashëguar 500 vjet, deri në ditët tona, kur ato u dëmtuan u vodhën, sepse politika e ministrit të (atëhershëm) të (anti)Kulturës, Aldo Bumçi i kishte braktisur në mëshirën e fatit të gjitha Monumentet e Trashëgimisë Kulturore. Kështu ka ndodhur me trashëgiminë kulturore në Gjirokastër e Berat, me Kështjellat dhe kalatë, me qendrat arkeologjike të Butrintit, Apolonisë, por edhe me rrënimin e objekteve në  ish-burgun e Spaçit. Tashmë Organizata “Europa Nostra” jep alarmin se po rrezikohet të shkatërrohet, të rrënohet krejtësisht edhe Amfiteatri i Durrësit. Prandaj, duhet që qeveria shqiptare,  urgjentisht të  ndërgjegjësohet nga alarmi që na vjen nga qendrat e mbrojtjes të trashëgimisë kulturore të Europës, siç është Komiteti i Europa Nostra dhe  të përkujdesohet që amfiteatri i Durrësit të shpëtojë nga rrënimi dhe shkatërrimi i mëtejshëm.

Amfiteatri i Durrësit

Amfiteatrit romak mbeti i panjohur për botën deri në 1960. E vendosur në qendër të qytetit, i njohur në antikitet me emrin e Epidamnit ose Dyrrakium, dhe me një kapacitet prej 15,000-20,000 spektatorëve, ajo është një nga vendet e trashëgimisë më të shquar jo vetëm në Shqipëri, por në të gjithë rajonin e Ballkanit. Për shkak të zbulimit të tij të vonuar, monumenti ka duruar planifikimin kaotik urban, e cila ndikon në strukturën e saj, dhe ka vuajtur nga përkeqësimit të vazhdueshëm. Sfida më e madhe është, pra, për të siguruar integrimin e suksesshëm në strukturën urbane të Durrësit. Kjo perlë trashëgimi është e kërcënuar edhe nga mungesa e burimeve financiare, shkaqet natyrore dhe shpërfilljes. Inkurajimi i  projekteve aktuale kërkimore dhe ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me vlerën e jashtëzakonshme e këtij amfiteatri, janë hapat që do të ndërmerren urgjentisht. Restaurimi i mëvonshëm i saj i plotë, jo vetëm do të vënë qytetin e lashtë të Durrësit sërish në hartën e vendeve historike në Evropë, por edhe të shkaktojnë revitalizimin ekonomik dhe social të qytetit të dytë më të madh në Shqipëri.