Sudimet në Turqi: Kërkesat, aplikimi dhe dokumentacioni

1602
Sigal

Studimet në Turqi/ Fillimisht çdo student duhet të nxjerrë nga Ambasada Turke në Tiranë një vizë një(1) vjeçare

Kërkesat bazë, rregullat dhe dokumentacioni i nevojshëm 2020-‘21

Turqia hap dyert e universiteteve të saj për studentët ndërkombëtarë nga e gjithë bota me “Bursat Türkiye”. Përveç sigurimit të mundësive arsimore në një shkallë globale, së bashku me të qenit një pasuri e njohurive dhe përvojave, Turqia ofron bursa për të studiuar në universitetet më prestigjioze në Turqi. Në fakt është një program bursash, i financuar nga qeveria, konkurrues, i dhënë studentëve të shquar për të ndjekur programin afatshkurtër ose me kohë të plotë. Bursat me mundësi të mëdha dhe arsimimi në universitetet më prestigjioze turke, do t’ju ndihmojnë të fitoni perspektiva dhe aftësi të reja, duke ju bërë të jeni një hap përpara të tjerëve, në karrierën tuaj. Çdo vit, vihet re se, numri i studentëve shqiptarë që aplikojnë për të vazhduar studimet e larta në Turqi, është gjithmonë e në rritje. Kjo rritje e kërkueshmërisë për të studiuar në këtë vend, mund të shpjegohet nga prania e shumë kolegjeve Turke në Shqipëri, të cilat njihen për një sistem edukimi shumë të lartë dhe kanë prodhuar e vazhdojnë të prodhojnë elita studentore.

 Si aplikohet?

Mënyra e aplikimit në universitet është tepër e thjeshtë. Nxënësit e vitit të fundit në gjimnaz duhet t’i nënshtrohen një provimi që quhet YOS (yabanci ogrenci sinavi), i përkthyer në shqip  (provimi për studentët e huaj), që mbahet zakonisht në muajin prill të çdo viti. Provimi përfshin kryesisht pyetje nga matematika, fizika, kimia, biologjia dhe logjika dhe ka afërsisht 90 min kohë. Një muaj mbas provimit, çdo nxënësi i nisen me postë përgjigjet e provimit. Në bazë të këtyre pikëve të fituara , nxënësi ka të drejtë të aplikojë gjatë verës në çdo universitet të Turqisë. Informacioni për universitetet mund ta gjeni në faqet zyrtare të tyret, madje shumë aplikime bëhen on-line nga dhe, ku mund të shihni përparimin e aplikimit tuaj.

Kërkesat bazë dhe dokumentacioni nevojshëm:

Për të aplikuar për bursë, ju duhet të jeni regjistruar para fillimit të një aplikimi. Të gjithë kandidatët duhet të dorëzojnë dokumentet e mëposhtme gjatë aplikimit online:

 • Një dokument i vlefshëm kombëtar identifikimi ose një pasaportë të vlefshme
 • Një fotografi e kohëve të fundit e kandidatit (Ju lutemi vini re se fotografia që ngarkoni në sistemin e Aplikimit duhet të jetë një portret i duhur i vetes, fotot e kandidatëve që nuk janë të identifikueshme, do të dëmtojnë vlerësimin e aplikacionit tuaj)
 • Rezultatet e provimeve kombëtare (të kërkuara për kandidatët që nuk posedojnë kualifikime ose certifikime ndërkombëtare)
 • Diplomë ose certifikatë e përkohshme e Diplomimit
 • Transkriptet akademike (screenshotet në internet dhe transkriptet e paspecifikuara do të minojnë vlerësimin e aplikacionit tuaj)
 • Rezultatet e provimeve ndërkombëtare (GRE, GMAT, DELF, YDS, YÖS… etj. Nëse kërkohet nga universiteti dhe programi i zgjedhur)
 • Rezultatet e testit të gjuhës (nëse kërkohet nga universiteti dhe programi i zgjedhur)
 • Një propozim kërkimi dhe një shembull i punës tuaj të shkruar (vetëm për aplikantët e doktoratës)

Si shkohet?

Fillimisht çdo student para se të shkojë në Turqi duhet të nxjerrë nga Ambasada Turke në Tiranë një vizë një-vjeçare studentore, me një kosto prej 2500 lekë të reja. Një muaj pas mbërritjes  së studentit në Turqi, ai duhet të nxjerrë nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë, një lejeqëndrim një-vjeçar, procedurë kjo e cila bëhet për çdo vit

Bursa

Çdo vit mbahet edhe një provim, që organizohet nga Ambasada e Turqisë në Shqipëri me përfaqësi në Tiranë. 16 vendet e para  që dalin nga ky provim, kanë mundësinë të studiojnë me bursë të plotë të ofruar nga ambasada Turke në Shqipëri. Ndërsa studentët që fitojnë me anë të YOS-it, gjatë kohës që janë në Turqi, kanë mundësinë e aplikimit në shumë institucione shtetërore apo dhe shoqata të ndryshme që kanë për qëllim ndihmesën ndaj studentëve; përmendim këtu, bursën që jep kryeministria 150 lira të reja turke, për çdo muaj, dhe bashkia me 90 lira.

 Akomodimi dhe jetesa

Jeta në Turqi në përgjithësi është tepër aktive. Turqia shquhet për shumë pika turistike me shumë vlera kulturore. Stambolli supozohet të kthehet në një qytet muze. I gjithë vendi është i mbushur me organizata studentore që  organizojnë aktivitete të ndryshme dhe jeta e natës nuk mungon gjithashtu. Përsa i përket zbritjeve në çmime, normalisht për të gjithë studentët ofrohen zbritje çmimesh deri në 20-30% kryesisht në shërbime publike. Çdo universitet ka konviktet e tij shtetërore, pagesa e të cilit  shkon deri në 100 lira në muaj.  Gjithashtu ka edhe konvikte private me kosto pak sa më të lartë që mund të shkojë deri në 200 lira, ndërsa qiraja private mund të shkojë normalisht deri në 600 lira në muaj  dhe studentët mund të gjejnë shtëpi ku të duan. Punësimi  i studentëve të  huaj  gjatë kohës që ata  vazhdojnë studimet,  ndalohet me ligj, por  është parë që shumë studentë bëjnë çdo fundjavë rolin e një guide turistike të një agjencie; ose  rolin e ndërmjetësit apo përkthyesit për biznesmenët shqiptarë ose  angazhohen me  punë në  panaire të ndryshme, por kjo është e jashtëligjshme dhe konsiderohet si “punë e zezë”.

Kërkesat e bursave

 • Ky Aplikim Online i Bursave të Turqisë është i hapur për të gjithë studentët në të gjithë botën.
 • Duhet të kenë marrë certifikatën e tyre B.sc për ata që janë të interesuar për bursa pasuniversitare.
 • Aplikimi do të mirëpritet gjithashtu nga studiuesit dhe akademikët e arritur.
 • Përveç dëshmisë së nevojës financiare, formimi i shkëlqyeshëm arsimor është gjithashtu një kriter i rëndësishëm drejt marrjes së kësaj burse.
 • Ata që janë tashmë nën një bursë në Turqi, nuk lejohen të aplikojnë.
 • Për më tepër, aplikantët nuk duhet të jenë më shumë se 21 vjeç për studentë, 30 për Master dhe 35 për programe Doktorature.

Ju do të duhet të keni parasysh të gjitha ato që renditëm më lart, nëse jeni duke kërkuar se si të merrni një bursë të plotë në Turqi.