Buxheti BE: Brukseli u bën thirrje Parisit dhe Romës për të menaxhuar më mirë shpenzimet e tyre të krizës

172
Sigal

Komisioni Evropian miraton projektbuxhetet por paralajmëron se masat emergjente për 2021 nuk duhet të zgjerojnë deficitet përtej. Sidoqoftë, disa nga masat e planifikuara nga Franca dhe Italia nuk janë as të përkohshme dhe as të kompensuara.

Kjo është sfida e paraqitur nga kriza shëndetësore për shtetet evropiane: mbështetje masive për aktivitetin në një periudhë afatshkurtër pa sakrifikuar financat e tyre publike në një periudhë afatmesme. Të Mërkurën Komisioni Evropian e kujtoi këtë dhe dha një kënaqësi të parë të përgjithshme: të gjitha projektet e buxhetit 2021 janë “në përputhje me rekomandimet” e lëshuara këtë verë nga Këshilli Evropian.

Çekuilibrat

Shumica e masave mbështesin veprimtarinë në një kontekst të pasigurisë së konsiderueshme dhe shumica e Shteteve janë kujdesur shumë për të kufizuar natyrën e tyre të përkohshme ose për t’i kompensuar ato nga kursimet e ardhshme. Kjo pikë është shqyrtuar me kujdes: nëse rregullat e Paktit të Stabilitetit Fiskal do të hiqen përsëri në 2021 (pragjet e deficitit janë tejkaluar të gjitha kryesisht), Brukseli po kujdeset për pasojat pasi “rreziqet e çekuilibrave duket se janë në rritje në Shtetet për të cilët kjo gjë dihej para pandemisë ”.

Rekomandimet specifike për zonën e euros u bëjnë thirrje anëtarëve të saj të sigurojnë “që politikat e tyre fiskale të vazhdojnë të mbështesin aktivitetin në 2021” ndërsa janë të gatshëm të “riorientojnë këto politika fiskale kur lejojnë kushtet epidemiologjike dhe ekonomike”.

Raporti i pranverës
Franca i nënshtrohet një paralajmërimi në këtë drejtim: disa nga masat mbështetëse në projekt-buxhetin e saj 2021, që përfaqësojnë një gjysmë të vogël të përpjekjeve financiare kushtuar luftës kundër krizës sipas llogaritjeve të Brukselit, “nuk duket se janë të përkohshme”, nënvizon Komisioni. Ajo synon në veçanti rritjen e pagave në spitale (8 miliardë) dhe uljen e taksave të prodhimit (10 miliardë).

Brukseli bën të njëjtin vëzhgim për Italinë, si dhe për Lituaninë dhe Sllovakinë. Në Itali, Komisioni ka frikë se zgjatja e shtyrjeve të taksave për individët, si dhe ulje të caktuara në tarifa do të kenë një ndikim buxhetor “të paktën deri në 2023”. Belgjika, Greqia, Spanja dhe Portugalia, në funksion të nivelit tashmë të lartë të borxhit të tyre para krizës, kujtohen më përzemërsisht për të “siguruar që qëndrueshmëria e financave publike të ruhet në një periudhë afatmesme”. Në këtë kontekst dymbëdhjetë shtete anëtare, përfshirë Francën, do të jenë subjekt i një raporti më të thelluar në pranverë, si pjesë e Semestrit të ardhshëm Evropian. Parisi tashmë është bërë thirrje për një reformë të thelluar të Paktit të Stabilitetit, duke i konsideruar rregullat të papërshtatshme edhe përtej vitit 2021, i cili rrit tensionet në muajt e ardhshëm.

Tranzicion i dyfishtë
Brukseli u bën thirrje shteteve të përfitojnë nga planet e rimëkëmbjes që Evropa duhet të financojë për të investuar në tranzicionin e dyfishtë digjital dhe ekologjik. “Që Evropa të rindezë veten si një konkurrencë e fortë […], ne kemi nevojë për masa të përkohshme dhe të synuara të mbështetjes buxhetore, si dhe reforma dhe investime të zgjedhura mirë, të cilat promovojnë një rimëkëmbje të drejtë, gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme” , këmbënguli Nënkryetari Ekzekutiv i Komisionit, Valdis Dombrovskis.

E gjithë kjo strategji është pezulluar tani me konfirmimin e planit evropian të rimëkëmbjes, i cili ishte i vështirë për t’u negociuar në 27 në korrik, i cili parashikon veçanërisht gati 400 miliardë euro subvencione për shtetet. Të hënën, Hungaria dhe Polonia hapën një krizë duke bllokuar këtë plan, si dhe buxhetin e ardhshëm të BE, për të protestuar kundër mekanizmit për të privuar fondet nga vendet që nuk respektojnë shtetin e ligjit. Të mërkurën, ata morën mbështetje nga Sllovenia.

“Unë u bëj thirrje qeverive që të tregojnë një ndjenjë përgjegjësie ndaj qytetarëve të tyre dhe ndaj të gjithë Evropianëve në një moment të rëndësishëm. Le ta vërtetojmë këtë plan rikuperimi ”, këmbënguli të mërkurën Paolo Gentiloni, Komisioneri Evropian për Ekonominë. Tema do të jetë në mënyrë të pashmangshme në zemër të samitit midis krerëve të shteteve, të enjten nga videokonferenca, kushtuar zyrtarisht krizës shëndetësore.