Sulejman Mato:Ja ç’më tha Kadreja pas mbledhjes së Ramiz Alisë me intelektualët: Presidenti donte të më arrestonte

408

INTERVISTA/ Flet shkrimtari  Sulejman Mato: Koço Kostën donin ta çonin nga Lidhja e Shkrimtarëve në burgun e Spaçit

Gazeta “Telegraf”, në dy numrat  e mëparshëm ka bërë një radioskopi të plotë, të mjedisit letrar të asaj kohe, sipas këndvështrimit të shkrimtarit të njohur, Sulejman Matos. Ky shkrimtar, në atë kohë nuk ka qenë kurrë, pjesëmarrës në masakrat ndaj jetës së krijuesve, por ka qenë një dëshmitar okular, të cilit disa herë i është rrezikuar edhe karriera letrare, por edhe jeta e tij personale dhe familjare. Duke mbetur deri në fund, besnik i letërsisë, ai nuk pranoi të instrumentalizohej nëpër strukturat partiake dhe vazhdoi me rigorozitet udhëtimin e shkrimtarit, e cila nis nga fëmijëria e çdo shkrimtari të racës, e deri në vdekjen e tij. Mato zbardh sot, raportet misterioze të hierarkisë letrare të asaj kohe, si edhe shkatërrimin e fateve njerëzorë nëpërmjet gjyqeve dhe ndëshkimeve.

Çfarë veprash ka shkruar Kadareja kur punonte në Berat? 

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf