Si i shpëtoi Duçja, atentatit më 11 shtator 1926. Takimi i tij me Leninin, jeta si gazetar dhe krijimi i fashizmit

219
Sigal

Një nga takimet e tij më interesante ishte me Vladimir Iliç Lenin

Si i shpëtoi atentatit Duçja më 11 shtator 1926

Gazeta Telegraf

Vitet e hershme

Benito Musolini lindi më 29 korrik 1883 në fshatin Varano di Costa pranë fshatit Dovia, pranë fshatit Predappio (italisht: Predappio) në provincën e Forlì-Cesena në Emilia-Romagna. Babai që nuk kishte arsim, por ishte i interesuar në mënyrë aktive për jetën politike, i dha djalit të madh emrin Benito për nder të reformatorit -meksikan presidentit Benito Juarez, dhe gjithashtu i dha atij dy emra të tjerë – Andrea dhe Amilcar, për nder të socialistëve Andrea Costa dhe Amilcar Cipriani.

Gazetar politik dhe ushtar

Për të shmangur shërbimin ushtarak, Musolini emigroi në Zvicër në vitin 1902. Ai punoi për ca kohë si murator në Gjenevë, por nuk mund të gjente një punë të përhershme profesionale dhe u end përreth. Benito shpejt u dallua nga masa e emigrantëve italianë, pasi ai mund të lexonte, shkruante, fliste rrjedhshëm dhe komunikonte mirë në frëngjisht. Edhe gjatë studimeve të tij, Musolini u bë i varur nga të folurit publik, ra në dashuri me duartrokitjet dhe vëmendjen e turmës. Ai u përpoq si orator që në moshën 18 vjeç, duke folur para auditorëve të vegjël. Në vitin 1902 në Lozanë ai takoi një ekonomist dhe profesor socialist të shquar Vilfredo Pareto dhe ndoqi leksionet e tij. Në një nga takimet politike, ai u takua me Marksistët Angelica Balabanova dhe Vladimir Lenin. Balabanova vinte nga një familje e pasur hebraike që jetonte në Ukrainë. Falë saj, Musolini filloi të lexojë Nietzsche, Stirner, Marx, Babeuf, Sorel. Musolini ishte i impresionuar nga puna e Sorel, e cila theksoi nevojën për të përmbysur demokracinë dekadente liberale dhe kapitalizmin përmes dhunës, veprimeve të drejtpërdrejta dhe një greve të përgjithshme. Gjatë kësaj kohe, ai u bashkua me lëvizjen socialiste marksiste. Musolini ka mbetur gjithmonë një përkrahës i zjarrtë i veprimit të drejtpërdrejtë, i pakufizuar nga ndonjë barrierë morale. Në vitin 1903, me kërkesë të Italisë, Musolini u arrestua nga policia zvicerane për evazion, por tashmë në nëntor 1904, pasi pastroi bindjen e tij si rezultat i amnistisë me rastin e ditëlindjes së Princit Umberto, ai u dëbua në Itali dhe më pas vullnetarë për ushtrinë italiane. Ai mbërriti në rrethin ushtarak Forlì dhe më 30 dhjetor 1904, filloi shërbimin ushtarak në regjimentin e 10 -të Bersaglier në Verona. Më 19 janar 1905, ai mori lejen për të shkuar në shtëpi dhe për t’i dhënë ndihmë nënës së tij që po vdiste. Pas kësaj, Musolini u kthye në regjiment për shërbim të mëtejshëm ushtarak, në fund të të cilit ai mori mirënjohje për kryerjen e mirë të detyrave të tij. Pas dy vitesh shërbimi ushtarak (nga janari 1905 deri në shtator 1906), Musolini u kthye në Predappio më 4 shtator 1906 për të vazhduar mësimin. Menjëherë pas kësaj, ai shkoi për të punuar në Tolmezzo, ku u gradua në zëvendës drejtor shkolle më 15 nëntor. Ai kishte një marrëdhënie të shkëlqyer me studentët e tij, por për recitimin e tij me zë të lartë të poezisë ai u konsiderua një ekscentrik. Në Nëntor 1907, Musolini mori një kualifikim për të mësuar frëngjisht, dhe në Mars 1908 ai u bë profesor në një kolegj francez, ku dha mësim italisht, histori dhe gjeografi. Në Oneglier, ai u bë redaktor i së përjavshmes socialiste La Lima, në të cilën ai kritikoi qeverinë Giolitti dhe Vatikanin, duke i akuzuar ata për mbrojtjen e interesave të kapitalizmit, jo të proletariatit. Musolini e kuptoi që gazetaria mund të jetë një mjet politik. Në vitin 1907, Musolini filloi të quhej “piçolo duce” – udhëheqësi i vogël. Ai e mori këtë nder pasi u dëbua nga kantoni i Gjenevës. Disa vjet më vonë, ky titull, por pa përkufizimin e “piçolo”, u shfaq në gazetën e fraksionit revolucionar të socialistëve italianë “La Soffita” (“Papafingo”). Duke u kthyer në Predappio, Musolini organizoi një grevë të punëtorëve të bujqësisë. Më 18 korrik 1908, ai u arrestua për kërcënimin e drejtorit të një organizate bujqësore. Ai u dënua me tre muaj burg, por pas 15 ditësh u lirua me kusht. Në shtator të të njëjtit vit, ai përsëri u burgos për dhjetë ditë për mbajtjen e një tubimi të paautorizuar në Meldol.

Gazetar politik dhe socialist

Pas një kërkimi të gjatë, në shkurt 1909, Musolini gjeti punë në qytetin austro-hungarez të Trentos, të banuar nga italianë. Më 6 shkurt 1909, ai u transferua në Trento, kryeqyteti i irredentizmit italian, ku u zgjodh sekretar i Qendrës së Punës dhe u bë kreu i gazetës së tij të parë ditore, L “avvenire del lavoratore” (E ardhmja e Punëtorit). Në Trento, ai u takua me politikanin dhe gazetarin socialist Cesare Battisti dhe redaktoi gazetën e tij Il Popolo (Njerëzit), për të cilën ai bashkëautorizoi me Santi Corvaya romanin Claudia Particella, l’amante del cardinale, i cili u botua nga vazhdimi gjatë vitit 1910. Romani ishte rrënjësisht antiklerik, dhe disa vjet më vonë, pasi armëpushimi i Musolinit me Vatikanin, u tërhoq nga qarkullimi. Ai u kthye në Itali, kaloi ca kohë në Milano, dhe më pas në 1910 u kthye në vendlindjen e tij Forlì, ku u bë redaktor i revistës javore Lotta di classe (Lufta e klasës), gjatë së cilës kohë ai botoi esenë Il Trentino veduto da un Socialista (Il Trentino veduto da un Socialista) në periudhën radikale edicioni elektronik i “La Voce”.

Krijimi i fashizmit

Pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore, Musolini arriti në përfundimin se socializmi si doktrinë kishte dështuar. Në 1917, Musolini filloi aktivitetet e tij politike. Në fillim të vitit 1918, Musolini deklaroi se ringjallja e kombit italian kërkonte “një të ashpër dhe njeri aktiv”. Shumë më vonë gjatë jetës së tij, Musolini tha se në 1919 ai ndjeu se “socializmi si doktrinë ishte tashmë i vdekur; vazhdoi të ekzistonte vetëm si pakënaqësi “.

Represioni politik

Vrasja politike më 10 qershor 1924 e socialistit Giacomo Matteotti, i cili kërkoi të anulonte rezultatet e zgjedhjeve për shkak të shkeljeve të kryera, shkaktoi një krizë të menjëhershme në qeverinë Musolini.

 

Qeveria ishte në gjendje paralize për disa ditë, dhe më vonë Musolini pranoi se disa njerëz të vendosur mund të kishin ngritur publikun dhe të kishin nisur një grusht shteti që do të shkatërronte qeverinë fashiste. Aktivisti fashist Amerigo Dumini, i cili mbikëqyri drejtpërdrejt rrëmbimin dhe vrasjen e Matteotti, u burgos për dy vjet. Më 11 shtator 1926 Musolinit ju bë atentat nga ku shpëtoi mrekullisht. Por… midis viteve 1927 dhe 1943, Gjykata Speciale e Sigurimit të Shtetit mori akuza politike kundër rreth 21,000 njerëzve; 15381 prej tyre u liruan nga hetimi paraprak, 5584 (përfshirë 162 gra) ishin në gjyq (988 persona u liruan). 4.596 persona (kryesisht komunistë, por edhe socialistë, anarkistë, etj.) U dënuan me një total prej 28,116 vjet burg.