Nesër do të lexoni/ Kur i vura 9 Pranvera Hoxhës, gjithë klasa shpërtheu në habi

1248
Albert Z. ZHOLI
Sigal

INTERVISTË/ Flet Prof.  Kastriot Bezati, ish-drejtor për 36 vjet i
Kulturës dhe muzeve në Përmet


Në përurimin e busteve të vëllezërve Frashëri në Frashër të Përmetit, ku ju ishit organizator dhe nismëtar i vendosjes së tyre kush nga autoritetet shtetërore erdhi në inaugurim? Çfarë të veçantash kishte ai inaugurim?
Inaugurimi i busteve të vëllezërve Frashri në Frashër të Përmetit u bë më 16 qershor të vitit 1974. Për mua mbetet një nga ditët më historike të jetës sime, pasi shtëpia e tyre u kthye në muze dhe u vendosën bustet e tyre aq të bukur. Një peizazh i rrallë, një inaugurim madhështor dhe një respekt i madh për këta rilindës kaq të mëdhenj që luftuan në mënyrën më të bukur që Shqipëria të bëhej shtet më vete. Në këtë datë historike nga Tirana kishte ardhur Kryetari i Akademisë së Shkencave Aleks Buda dhe ministri Arsimit Thoma Deliana. Ajo ditë u kthye në një festë madhështorë. Kishin ardhur njerëz nga të gjitha fshatrat e Përmetit madje edhe nga Tepelena dhe Gjirokastra. Një ditë e madhe për rilindësit e mëdhenj. Fjalën e hapjes e mbajta unë pastaj folën Kryetari i Akademisë së Shkencave Aleks Buda dhe ministri Arsimit Thoma Deliana. Fjala e tyre u prit me duartrokitje të mëdha. Secili foli me gjuhën e vet duke sjell të reja nga jeta dhe veprimtaria e vëllezërve Frashëri. Po ajo që më bënte përshtypje në atë ditë ishte se në oborrin e shtëpisë, kur ne u futëm të shikonim brenda shtëpinë muze, qëndronte Naime Rusi, nëna e ish-volejbollistit të madh Asllan Rusi. Ajo thuajse qëndronte e vetme në oborr dhe e tërhequr. E pashë nga dritarja disa herë dhe më vinte keq..
Po përse të vinte keq? Kush është në fakt Naime Rusi që ju ka bërë aq përshtypje vetmia e saj?
Për më shumë lexoni nesër në gazetën “Telegraf”