Jeta intime e Ismail Qemalit. Si jetonte, ku pinte kafenë, kush i gatuante

507

EKSKLUZIVE/ Historiani Agim Hametaj, tregon intimitete nga jeta e plakut të vlorës në vitin e parë të qeverisjes

Pse fjeti 15 net në anije, kush ishte njeriu më besnik dhe ceremonia e varrimit në kaninë në vitin 1919

Shqiptarët njohin shumë pak për të mos thënë nga jeta e përditshme e Ismail Qemalit, kur jetonte në Vlorë e kryente detyrën e kryeministrit të parë të shtetit shqiptarë. Një jetë si të gjitha jetët e tjera të Vlorës së asaj kohe, që nga kafeja e mëngjesit, ushqimet e deri te njeriu besnik që i provonte ushqimet përpara se Ismail Qemali t’i konsumonte ato, nga frika e ndonjë helmimi të mundshëm, pse flinte në anije gjatë natës, cilët ishin kundërshtarët dhe përse u detyrua të flerë për 15 ditë në anijen postare të ankoruar 3 km larg molit në skelë. Përse Ismail Qemali mbeti pa kapitale që në fëmijërinë e tij të hershme dhe cilat ishin 7 çifligjet që shiti gjyshi i tij, Ismail Qemali i Parë. Këto e të tjera i rrëfen për ‘Telegraf’ historiani Agim Hametaj…

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print