Epopeja e Avni Rustemit, vrasja e Esat Toptanit dhe enigma për zemrën e Heroit

416

Dossier/ Historiani Agim hametaj: Avni Rustemi dhe marrëdhëniet e Zogut me Hasan Prishtinën. Fundi i atyre që vranë patriotët shqiptarë

Komploti për vrasjen e Esat pashë Toptanit, u organizua në Vlorë në një shtëpi në lagjen “Karabash”, ku pjesëmarrës ishin 36 burra, nga të cilët u përjashtuan ata që kishin familje dhe shorti u zhvillua vetëm me 11 burra, ku siç dihet shorti i ra Avni Rustemit. Kush e vrau Avniun dhe dy kushtet që i kishin vënë. Në revoltën e parë, në prill të vitit 1924, të zhvilluar në Tiranë, zemrën në vazo të Avniut, e mbante në dorë një burrë, i cili qëndronte në krye të turmës së revoltuar nga vrasja e Avniut. Në vitin 1951 në Vlorë ka ardhur avokati francez Anatolu De Mozde, njeriu që mbrojti Anvi Rustemin, gjyq e histori, të cilën vlonjatët e njohin nga filmat e teatri, por që nuk do ta besonin e besojnë edhe sot se avokati i famshëm, ka ardhur në Vlorë…

Shkrimi i plotë mund të lexohet në brendësi të “Telegraf” print