Dhjetor 1959, incidenti i nëndetëses shqiptare me kryqëzorit amerikan ‘De-Mojn’

787
Sigal

Në kryqëzorin udhëtonte Presidenti amerikan, D. Ajzenhaur, që ishte për vizitë në Greqi“

Në historikun e Flotës Luftarake Detare, në incidentet e rënda që kanë ndodhur ndodhur në dekada, është ai që ndodhi në dhjetor të vitit 1959  mes një nëndetëseje të Pashalimanit në mision luftarak dhe anijeve amerikane që shoqëronin presidentin D. Ajzenhaur, i cili kthehej nga një vizitë që kishte bërë në Athinë.  Në misionin sekret të nëndetëseve shqiptare, që në vitin 1958-1959 ishin ende nën komandën e dyfishtë shqiptaro-ruse, një nga detyrat luftarake dhe dëshmive të kohës, ishte dhe diktimi, njohja, fotografimi dhe grumbullimi i të dhënave të anijeve, nëndetëseve, korridoreve të lundrimit si dhe zbulimi i aktivitetit të përditshëm të dy grupimeve goditëse atomike të NATO-s që ushtronin aktivitet në detin Mesdhe.

MISIONI SEKRET

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf