21 pikat më kulmore të luftës së Dytë Botërore

530
01.09.1939
1-Më 1.9.1939 ushtria gjermane (Wehrmacht) me urdhër të Adolf Hitler-it sulmoi Poloninë – me pretekstin si hakamarrje ndaj sulmeve polake, gjë që ishte një gënjeshtër lufte. Franca dhe Britania e Madhe, që ishin në aleancë me Poloninë, nga ana e tyre i shpallën luftë Gjermanisë pas 3 shtatorit, por nuk u implikuan në luftimet në Poloni.
2- Polonia nuk mund t’i kundërvihej Wehrmacht-it të armatosur rëndë – brenda pesë javësh trupat polake u mundën. Më 17.9. Ushtria e Kuqe pushtoi lindjen e Polonisë – mbi bazën e marrëveshjes sekrete, që Rajhu Gjerman dhe Bashkimi Sovjetik kishin vendosur një javë përpara sulmit të Gjermanisë ndaj Polonisë
3- 
1940
Për më tepër lexoni Gazetën Telegraf
Sigal