Video/ Vazhdojnë zjarret në Teksas, më i madhi jashtë kontrollit, të shkatërruara më shumë se 1200 kilometra pyje

13
Sigal

Një strukturë e prodhimit të armëve bërthamore pranë qytetit verior të Teksasit, Amarillo, po rifillon funksionimin normal pasi u detyrua të ndalojë operacionet për shkak të zjarreve që shpërthyen në zonë, u tha në një njoftim për mediat.

“Uzina Pantex po funksionon normalisht sot, e mërkurë, 28 shkurt dhe i gjithë personeli duhet të raportojë në pozicionet e tij sipas turneve të caktuara”, theksoi menaxheri i fabrikës në X.

Pak më herët Shërbimi Pyjor A&M i Teksasit njoftoi se 25 nga 31 zjarret që shpërthyen në shtet janë vënë nën kontroll, por sqaroi se më i madhi prej tyre mbetet jashtë kontrollit dhe tashmë ka shkatërruar më shumë se 1200 kilometra katrorë.

 

Imazhet satelitore treguan zjarret që përhapeshin pranë Amarillo, në Teksasin verior, për shkak të erërave të forta dhe temperaturave jashtëzakonisht të larta për sezonin, tha shërbimi i motit. Fabrika e prodhimit Pantex, e vendosur 34 kilometra nga qyteti i Amarillos, kishte njoftuar më herët se do të pezullonte operacionet dhe do të ndërtonte një pengesë zjarri për të mbrojtur objektet e saj.

 

“Operacionet në fabrikën Pantex janë pezulluar deri në një njoftim të dytë. Të gjitha armët dhe materialet speciale janë të sigurta dhe nuk janë prekur nga zjarri”, siguroi kompania menaxhuese e objektit. Në këtë fabrikë montohen armë bërthamore amerikane, testohen materiale të posaçme bërthamore dhe prodhohen eksplozivë të fortë.

 

Guvernatori i Teksasit, Greg Abbott, shpalli 60 qarqe në shtet në gjendje katastrofe të martën, duke liruar burime për të luftuar zjarret.

“Teksasit i kërkohet të kufizojnë aktivitetet që mund të shkaktojnë zjarre dhe të ndërmarrin hapa për të mbrojtur veten e tyre”, tha Abbott në një deklaratë.

 

Shërbimi i motit Amarillo këshilloi qytetarët të qëndrojnë brenda. “Cilësia e ajrit mbetet e moderuar në zonën e Amarillos (…) ndërsa tymi vazhdon të përhapet drejt jugut,” shpjegoi ai për X. Disa qytete, deri në 100 milje (160 km) nga Amarillo, lëshuan urdhra evakuimi, mbyllën rrugët dhe u kërkuan qytetarëve të qëndrojnë brenda ose të kërkojnë strehim në ndërtesa publike.