Turqia rikthen anijen Oruç Reis në Mesdhe

65

Ankaraja ka vendosur të kthejë anijen e saj të eksplorimit sizmik Oruç Reis në portin e Antalia-s përpara samitit të BE, të planifikuar për në mes të dhjetorit për të diskutuar aktivitetet e Turqisë në Mesdheun Lindor.

Anija kërkimore kishte përfunduar “kërkimin sizmik dy-dimensional” që po kryente pranë Demre, një qytet në bregdetin jugor turk, tha Ministria e Energjisë dhe Burimeve Natyrore të vendit.

Aktivitetet e eksplorimit të Oruç Reis në shtresat kontinentale të Greqisë dhe Qipros kanë shkaktuar një protestë nga të dy qeveritë dhe BE, të cilat kanë dënuar aktivitetet e paligjshme të Turqisë dhe kanë paralajmëruar Ankaranë mbi sanksionet ekonomike.

Udhëheqësit e BE janë vendosur të takohen në 11-12 Dhjetor për të vlerësuar situatën në Mesdheun Lindor, së bashku me marrëdhëniet e bllokut me Turqinë, me Francën që bën presionin për të sanksionuar Ankaranë.

Në fund të nëntorit, Parlamenti Evropian ra dakord gjatë seancës së tij plenare mbi një rezolutë jo-detyruese në mbështetje të Qipros e cila nxit udhëheqësit e BE të “ndërmarrin veprime dhe të vendosin sanksione të ashpra në përgjigje të veprimeve të paligjshme të Turqisë”.

Miratimi i tekstit në lidhje me zhvillimet e fundit në qytetin bregdetar të braktisur të Varosha të Qipros dhe “piknikun” e Erdoganit në 37 vjetorin e shpalljes së pavarësisë nga turko-qipriotët, sinjalizon kundërshtimin në rritje ndaj perspektivës së Turqisë në BE, nga disa deputetë duke bërë thirrje për pezullimin e bisedimeve të pranimit në BE apo edhe anulimin e tyre.

Thirrja gëzon mbështetjen e diplomatit të lartë të Evropës, Josep Borrell, i cili siguroi ligjvënësit se çështja mbetet “e lartë” në agjendën e BE-së, pasi stabiliteti dhe siguria në Mesdheun Lindor si dhe bashkëpunimi konstruktiv i të gjitha palëve të përfshira është në “strategjike të BE-së interesi ”.

Në javët e fundit, Erdogan miratoi një ton pajtues, duke deklaruar se ai e sheh Turqinë në Evropë dhe synon ndërtimin e marrëdhënieve dhe të ardhmes së saj brenda BE.

“Ne e shohim veten në Evropë, jo në një vend tjetër. Ne parashikojmë të ndërtojmë të ardhmen tonë me BE..Megjithatë kjo nuk do të thotë që ne do të përkulemi ndaj sulmeve të hapura ndaj vendit dhe kombit tonë, padrejtësive të mbuluara dhe standardeve të dyfishta, ”u tha Erdogan anëtarëve të partisë qeverisëse Drejtësi dhe Zhvillimi (AKP) më 21 nëntor.

Një ton i ngjashëm ishte mbajtur nga zëdhënësi i qeverisë turke, Hami Aksoy, i cili tha se Ankaraja është e gatshme për dialog me Athinën pa parakushte, duke shtuar se caktimi i një date për bisedimet eksploruese midis dy palëve është tani e mundur, duke pasur parasysh që Oruç Reis ka pezulluar operacionet e saj në Mesdheun Lindor.