Përplasje në Bruksel ndërsa shtetet bien dakord për rishikimin e politikave të fermave të BE-së

22
Sigal

Shtetet anëtare të BE-së ranë dakord të martën të zgjedhin kërkesa më miqësore ndaj mjedisit sipas politikës së përbashkët bujqësore të bllokut (CAP) në një përpjekje të re për të qetësuar protestat mujore nga fermerët — të cilët u përballën me policinë e trazirave në Bruksel për herë të tretë në dy muaj .

Policia tha se përdori gaz lotsjellës dhe topa uji kundër fermerëve që i shënjestruan me vezë dhe kokteje molotov, me dy oficerë të plagosur në përplasje dhe një arrestim. Rishikimi i CAP u miratua nga një komitet i posaçëm, ndërsa ministrat e bujqësisë u takuan nën masa të rrepta sigurie në lagjen evropiane të qytetit, ku fermerët u grumbulluan me 250 traktorë, duke i vënë flakën gomave dhe balonave të barit.

“Ne kemi dëgjuar fermerët tanë dhe kemi ndërmarrë veprime të shpejta për të adresuar shqetësimet e tyre në një kohë kur ata përballen me sfida të shumta,” tha David Clarinval, zëvendëskryeministër i Belgjikës, i cili mban presidencën e rradhës të BE-së.

Ai tha se rishikimi kërkon të zvogëlojë burokracinë dhe t’u japë fermerëve më shumë fleksibilitet në përputhje me rregulloret e gjelbra duke “ruajtur një nivel të lartë të ambicies mjedisore” — një pretendim i hedhur poshtë nga grupet mjedisore që e shohin atë si një hap të madh prapa. Fermerët kanë ngritur protesta të vazhdueshme në vendet në të gjithë BE-në, nga Belgjika në Francë, Spanjë, Itali dhe Poloni, për një listë të gjatë të ngarkesave që ata thonë se po ul të ardhurat. E fundit në një varg koncesionesh për bujqësinë vijnë më pak se tre muaj përpara zgjedhjeve në mbarë bllokun për Parlamentin Evropian. Sondazhet parashikojnë se votimi do të rezultojë në një rritje të mbështetjes për partitë e ekstremit të djathtë që po përdorin pakënaqësinë e fermerëve si pjesë të fushatës së tyre.

Propozimi tani shkon përpara ligjvënësve të BE për miratim.

Rishikimi i CAP, i propozuar fillimisht nga Komisioni Evropian në mes të marsit, ndryshon një sërë standardesh mjedisore dhe klimatike që përcaktojnë nëse fermerët mund të marrin subvencione sipas politikës. Një ndryshim kyç përfshin dhënien e lirisë së lirë për fermerët që nuk arrijnë të përmbushin kërkesat e CAP për shkak të motit ekstrem. Rishikimi heq tërësisht detyrimin për të lënë djerr një pjesë të tokës së punueshme — një masë që synon mbrojtjen e tokës dhe promovimin e biodiversitetit, por një shqetësim i madh për fermerët. Por ata ende do të nxiteshin për ta bërë këtë.

Shtetet anëtare do të kishin më shumë fleksibilitet për të vendosur se cilat toka të mbrojnë dhe në cilën stinë, dhe do të lejohen të diversifikojnë të korrat si dhe t’i rrotullojnë ato. Dhe rishikimi i përjashton fermat e vogla nën 10 hektarë nga inspektimet dhe ndëshkimet në lidhje me pajtueshmërinë me CAP.

Ministri francez i Bujqësisë Marc Fesneau e përshëndeti atë si një hap “në drejtimin e duhur”.