Hapi madh në fotografinë hapësinore/ NASA publikon imazhet e një galaktike të afërt, të kapur nga teleskopi i ri i James Webb

67
Sigal

NASA ka ndarë një imazh tepër të qartë të një galaktike aty pranë, të kapur nga teleskopi i saj i ri hapësinor James Webb.

Për krahasim, ai ndau gjithashtu një imazh të së njëjtës galaktikë të kapur nga Teleskopi Hapësinor i tij tani në pension Spitzer, i cili u nis në 2003 dhe ishte i pari që dha imazhe me rezolucion të lartë të universit infra të kuqe afër dhe të mesme.

Ndërsa imazhi i Spitzer tregon një turbullim të rreth shtatë yjeve aty pranë të vendosura në Renë e Madhe të Magelanit – një galaktikë satelitore që rrotullohet rreth Rrugës së Qumështit – imazhi i James Webb kapi yjet në plan të parë me detaje të mprehta.

Ai zbulon gjithashtu detaje më delikate, si retë e mprehta të gazit ndëryjor dhe qindra yje dhe galaktika në sfond në atë që NASA e quan ‘detaje të paprecedentë’.

Dy imazhet ilustrojnë përparimet e mëdha në fotografinë hapësinore të aftë me teleskopin e ri James Webb, tani që të katër instrumentet e tij shkencorë janë në ‘drejtim të përsosur’.