Fermerët grekë kërcënojnë të bllokojnë autostradat në protestë për energjinë

199
Sigal

Fermerët grekë thonë se janë të vendosur të mbyllin të gjitha autostradat kryesore të vendit në shenjë proteste ndaj rritjes së kostove të energjisë.

Në një miting në qytetin e Larisës në Greqi, ata vendosën të dielën të kërkojnë një takim me kryeministrin grek Kyriakos Mitsotakis.

Ndërsa e gjithë Evropa po përballet me rritjen e kostove të energjisë, fermerët grekë po kërkojnë subvencione për të ulur kostot e karburantit dhe për t’i dhënë fund kostos së rregullimit të çmimit të energjisë elektrike, e cila reflekton ndryshimet në çmimin e importeve të naftës dhe gazit natyror.

Greqia ka ndër taksat më të larta për karburantin në 27 vendet e Bashkimit Evropian, duke llogaritur rreth dy të tretat e çmimit.

“Nafta kushton rreth 1.60 euro (për litër), ndërsa në vendet e tjera evropiane është 70 cent,” tha për Associated Press Asterios Tsikritsis, president i sindikatës së fermerëve në qytetin e Tirnavos, në veri të Larisës.

Fermerët grekë tashmë prej rreth dhjetë ditësh kanë bllokuar rrugën kryesore që lidh Larisën me qytetin e Kozanit në veriperëndim. Të dielën ata kanë derdhur qumësht në rrugë në kuadër të protestës së tyre.

“Aktualisht, është e diskutueshme nëse ne dhe kopetë tona do të mbijetojmë,” tha Argiris Bairachtaris, president i sindikatës së fermerëve të kafshëve Tirnavos.