Britani e Madhe/ Investigimi: Supermarketet mund të kenë shitur mish të kalbur për vite me rradhë si produkte të huaja “të etiketuara gabimisht britanike”

154
Sigal

Agjencia e Standardeve të Ushqimit pohon se një furnizues shiste mish derri të etiketuar gabim dhe ndonjëherë të kalbur deri të paktën në vitin 2020. Sipas një hetimi, supermarketeve ritish mund t’u jetë shitur mish i kalbur për dy dekada pa e kuptuar. Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) ka thënë se po heton pretendimet se një furnizues etiketoi në mënyrë të rreme mishin e huaj si britanik.

Ai pason pretendimet e raportuara nga botimi tregtar Farmer’s Weekly se produktet e derrit nga kompania përfunduan në artikuj të tillë si ushqime të gatshme, quiches dhe sanduiçe të shitura nga supermarketet kryesore në Mbretërinë e Bashkuar. Ushqimi gjithashtu ka të ngjarë të përfundojë në shkolla, spitale, shtëpi kujdesi dhe burgje, pretendohet.
Publikimi pohoi se furnizuesi i mishit, i cili nuk është emëruar për arsye ligjore, shiste mish derri të etiketuar gabimisht dhe ndonjëherë të kalbur deri të paktën në vitin 2020.

FSA paralajmëroi se mashtrimet në zinxhirin e furnizimit ushqimor mund të “rriten” si rezultat i inflacionit të shfrenuar të kostos në industri.
Andrew Quinn, nënkryetari i Njësisë Kombëtare të Krimit Ushqimor të FSA-së, tha: “Njësia Kombëtare e Krimeve Ushqimore të FSA-së po kryen një hetim penal se si një furnizues dyshohet se ofroi produkte të etiketuara si britanike, kur ato në fakt ishin me burim nga Amerika e Jugut dhe Evropa.

“Shitësi fillestar me pakicë u njoftua në të njëjtën kohë që NFCU veproi kundër biznesit të ushqimit të dyshuar për mashtrim.

“Ne po shqyrtojmë të gjitha linjat e reja të hetimit me organizatat tona partnere, duke përfshirë çdo shkelje të mundshme të higjienës ushqimore dhe duke vepruar aty ku është e nevojshme për të mbrojtur shëndetin publik.
“Në një kohë kur presionet e kostos dhe sfidat e tjera nënkuptojnë se rreziqet e mashtrimit të ushqimit mund të rriten, është jetike që të gjithë të përfshirë në zinxhirin ushqimor të punojnë për të siguruar që ushqimi të jetë i sigurt dhe çfarë thotë se është.”

Një punonjës në përpunuesin e ushqimit nën hetim tha se dokumentet që vërtetonin se mishi nuk kishte baktere të dëmshme ishin falsifikuar.

Ata i thanë Farmers Weekly: “Unë u tregoja atyre për këtë. Unë dikur [thasha] ‘nuk mund ta bësh këtë’. [Përgjigja ishte] ‘A e doni punën f*******? Kthehu përsëri atje.”

Tre arrestime u bënë javën e kaluar në fabrikë për hetimin e vendit të origjinës.

Në emër të supermarketeve të prekura, Konsorciumi Britanik i Shitjes me Pakicë tha: “Roli i Agjencisë së Standardeve të Ushqimit është të punojë me shitësit me pakicë për të parandaluar mashtrimin.

“Ndërsa ne nuk mund të komentojmë mbi një hetim në vazhdim, shitësit me pakicë do të mbështesin FSA-në me hetimin e saj ndaj furnitorit individual në fjalë.”

Ajo vjen pasi NFCU në fillim të këtij muaji tha se mishi i paketuar paraprakisht dhe produktet ushqimore nga Amerika e Jugut dhe Evropa ishin furnizuar në një supermarket të paidentifikuar dhe etiketuar si britanik.

NFCU tha se shitësi me pakicë në fjalë tani ka hequr të gjitha produktet e prekura nga raftet e tij.