Rrahjet e ngadalta të zemrës: Përse ndodhin dhe si të veproni

450
Sigal

Rrahjet e ngadalta të zemrës njihet si bradikardia dhe shfaqet shpesh tek të rriturit e moshuar.

Çfarë do të thotë rrahje e ulët e zemrës?

Mjekët konsiderojnë se rrahjet e ulëta të zemrës janë 60 rrahje në minutë (bpm) dhe më poshtë. Në fakt, nëse keni bradikardi, do të keni një ritëm të ulët të zemrës në pushim nën 60, edhe kur jeni zgjuar dhe aktiv. Në të kundërt, një interval normal është 60 deri në 100 bpm kur jeni zgjuar.

Është shumë e mundur që të keni një ritëm të ngadaltë të zemrës dhe të mos përjetoni simptoma. Megjithatë, nëse keni simptoma, por i injoroni ato, ndonjëherë mund të shkaktojë probleme më serioze.

Konsultohuni me një ofrues të kujdesit shëndetësor nëse jeni duke përjetuar disa nga këto simptoma dhe keni një ritëm të ngadaltë të zemrës:

Mungesa e energjisë.

Qëndrueshmëri e ulët.

Marramendje.

Dobësi.

Dhimbje gjoksi.

Probleme me memorie.

Çfarë ritmi i zemrës është shumë i ulët?

Nëse rrahjet e zemrës suaj janë të ngadalta (nën 60 bmp), por nuk keni simptoma, nuk ka arsye për t’u shqetësuar. Por është një ide e mirë të njihni shenjat e telasheve sepse bradikardia në disa raste kërkon trajtim.

Çfarë shkakton rrahjet e ulëta të zemrës

Shumë gjëra mund të sjellin një ritëm të ngadaltë të zemrës. Shkaqet e rrahjeve të ulëta të zemrës përfshijnë:

Mosfunksionimi i zemrës

Blloku AV

Mosha

Sëmundja ose gjendje të tjera mund të shkaktojnë gjithashtu bradikardi. Kjo perfshin:

Sulmet në zemër për shkak të sëmundjes së arterieve koronare.

Një infeksion bakterial në gjak që sulmon zemrën tuaj.

Inflamacion i muskujve të zemrës.

Funksioni i ulët i tiroides.

Një çekuilibër elektrolitik.

Shumë kalium në gjakun tuaj.

Kur duhet të shqetësoheni për rrahjet e ulëta të zemrës

Nëse jeni të shqetësuar për rrahjet e ulëta të zemrës, vizita te mjeku juaj mund të ndihmojë në përcaktimin e shkaqeve. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor fillimisht do të pyesë për aktivitetet tuaja të zakonshme dhe do të kryejë një ekzaminim fizik.

Si ta parandaloni
Për të parandaluar çdo lloj sëmundje dhe problem me sëmundjet e zemrës, kini parasysh të mbani një peshë të duhur trupore. Gjithashtu të merreni me aktivitet sportiv, të menazhoni presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë dhe nivelet e sheqerit. Nëse jeni duhanpirës, hiqni dorë dhe praktikoni një stil jetese sa më të shëndetëshëm dhe afër natyrës.