Brexit: Bisedimet e nivelit të lartë pezullohen pas testit pozitiv të Covid

56

Kryenegociatorët e BE dhe Mbretërisë së Bashkuar janë larguar nga bisedimet tregtare pas Brexit pasi një anëtar i ekipit të BE rezultoi pozitiv me Covid-19.

Michel Barnier i BE tha se homologu i tij në Mbretërinë e Bashkuar Lord David Frost kishte rënë dakord të pezullojë negociatat midis tyre për një “periudhë të shkurtër”.

Z. Barnier shtoi se ekipet e tyre do të vazhdojnë diskutimet në “respektimin e plotë” të udhëzimeve të sigurisë.

Ata janë të mbyllur në bisedime ndërsa koha llogaritet deri në një afat të dhjetorit.

Të dy palët po kërkojnë një marrëveshje për të qeverisur marrëdhëniet e tyre tregtare sapo periudha e tranzicionit e Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit të përfundojë në janar 2021.

Të drejtat e peshkimit, rregullat e konkurrencës dhe mënyra se si do të zbatohej çdo marrëveshje mbeten fushat kryesore të mosmarrëveshjeve.

Të enjten, Z. Barnier shkroi në Twitter se një anëtar i ekipit të tij negociator ishte testuar pozitiv, teksa bisedimet mbi një marrëveshje vazhdonin në Bruksel.

“Me David Frost, ne kemi vendosur të pezullojmë negociatat në nivelin tonë për një periudhë të shkurtër,” shtoi ai.

Në përgjigje, Lord Frost tha se ishte në “kontakt të ngushtë me Michel Barnier në lidhje me situatën”, dhe se “shëndeti i ekipeve tona është i pari”.

Z. Barnier tani do të vetë-karantinohet pas rezultatit të testit të anëtarit të ekipit.

Akoma nuk është e qartë se sa do të zgjasi pauza e bisedimeve të nivelit të lartë, ose nëse zyrtarët e lartë do të duhet të vetë-izolohen.