Sekretari Pompeo bën vizita të pashembullta në vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor dhe Golan

110
Sigal

Sekretari i Shtetit Mike Pompeo ka vizituar një vendbanim hebre në Bregun Perëndimor (West Bank) të pushtuar nga Izraeli – vizita e parë e tillë nga një zyrtar i lartë i SHBA.

Udhëtimi në Psagot erdhi një vit pasi Z. Pompeo tha se vendbanimet nuk binin në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar, duke përmbysur një pozicion të mbajtur prej kohësh në SHBA.

Deklarata zemëroi palestinezët, të cilët kundërshtojnë vendbanimet në tokën që ata e pretendojnë për një shtet të ardhshëm të pavarur.

Z. Pompeo më vonë bëri një vizitë të ngjashme në Lartësitë e okupuara të Golan.

Presidenti Donald Trump vitin e kaluar njohu zyrtarisht sovranitetin izraelit mbi pllajën strategjike, të cilën Izraeli e mori nga Siria në luftën e Lindjes së Mesme 1967 dhe e aneksoi në 1981.

Z. Trump është një aleat i ngushtë i Kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu, dhe analistët thonë se veprimet e Z. Pompeo mund të shihen si një gjest lamtumire para se ai dhe presidenti të largohen nga skena botërore.

Z. Pompeo arriti në Izrael të Mërkurën për atë që ka të ngjarë të jetë udhëtimi i tij i fundit në Izrael para se të linte detyrën në Janar.

Pasi u takua me z. Netanyahu në Jeruzalem të enjten në mëngjes, ai njoftoi se departamenti i shtetit do të deklarojë si antisemite lëvizjen globale Bojkot, Zhvendosje dhe Sanksione (BDS), e cila bën fushata për një bojkot të plotë të Izraelit mbi politikat e tij ndaj palestinezëve.