BE-ja gjobit Apple me 1.8 miliardë euro për kufizimet e transmetimit të muzikës

17
Sigal

BE-ja gjobiti të hënën kompaninë Apple me 1.8 miliardë euro për shkeljen e ligjeve të bllokut duke penguar shërbimet e transmetimit muzikor të informojnë përdoruesit për opsionet e abonimit jashtë App Store-it të saj.

Prodhuesi i iPhone u zotua menjëherë të apelojë gjobën e parë antitrust të vendosur ndaj Apple nga Brukseli, kulmi i një rasti të shkaktuar nga një ankesë nga gjigandi suedez i transmetimit të muzikës Spotify. Komisioni Evropian tha se “ka zbuluar se Apple ka aplikuar kufizime ndaj zhvilluesve të aplikacioneve duke i penguar ata të informojnë përdoruesit e iOS për shërbimet alternative dhe më të lira të abonimit muzikor të disponueshme jashtë aplikacionit”.

“Kjo është e paligjshme sipas rregullave antitrust të BE-së,” tha rregullatori i fuqishëm antitrust i BE-së.

“Sjellja e Apple, e cila zgjati për gati dhjetë vjet, mund të ketë bërë që shumë përdorues të iOS të paguajnë çmime dukshëm më të larta për abonimet e transmetimit të muzikës për shkak të tarifës së lartë të komisionit të vendosur nga Apple tek zhvilluesit dhe të kaluar te konsumatorët”, shtoi ai.

Ankesa e Spotify në vitin 2019 shkaktoi një hetim të gjerë komisioni ndaj prodhuesit të iPhone në 2021, por Brukseli e ngushtoi hetimin e tij vitin e kaluar për t’u fokusuar në veprimet e Apple për të parandaluar që aplikacionet t’u japin përdoruesve informacione rreth opsioneve të abonimit të muzikës rivale.

“Për një dekadë, Apple abuzoi me pozitën e saj dominuese në treg për shpërndarjen e aplikacioneve të transmetimit të muzikës përmes App Store”, tha në një deklaratë nënkryetarja e komisionit Margrethe Vestager.

“Ne kemi urdhëruar Apple të heqë dispozitat e nevojshme dhe të përmbahet nga praktika të ngjashme në të ardhmen,” u tha Vestager gazetarëve.

Apple e kritikoi vendimin e komisionit dhe tha se do të apelonte.

“Vendimi u mor pavarësisht dështimit të Komisionit për të zbuluar ndonjë dëshmi të besueshme të dëmtimit të konsumatorit dhe injoron realitetet e një tregu që po lulëzon, konkurrues dhe po rritet me shpejtësi”, tha Apple në një deklaratë.

“Ndërsa ne respektojmë Komisionin Evropian, faktet thjesht nuk e mbështesin këtë vendim. Dhe si rezultat, Apple do të apelojë,” shtoi kompania.