Nuk ndalet rritja e çmimeve, sipas INSTAT inflacioni në korrik arrin 7.5%, duke shënuar rekord të ri të 20 viteve

121
Sigal

Çmenduria e çmimeve për ushqimet, karburantin dhe energjinë në vendin tonë po vazhdon dhe nuk di të ndalet. Deri më tani asnjë masë nuk është marrë, asnjë zgjidhje nuk është gjendur dhe barra mbi qytetarët, bizneset vazhdon të rëndohet. Kjo pasi produktet e përdorimit të përditshëm nuk po rriten nga 10 apo 20 lekë sikur ndodh shpesh tek ne, por në javën e fundit ndryshimet po shtohen nga 80 lekë tek ushqimet deri në 100 apo 200 lekë tek karburanti dhe transporti.

Sigurisht që barra e çdo çmimi që rritet, e sidomos për mallrat e konsumit kostoja bie drejtpërdrejtë mbi qytetarët e thjeshtë, familjet në nevojë dhe pensionistët. Duke qenë se që nga 2018, sipas Bankës Botërore, të ardhurat në Shqipëri nuk njohin rritje, çdo shqiptar do ta ketë të vështirë të përballojë këto kosto, madje që tani jemi në luftë për mbijetesë.

Duket qartë që tregu jonë po pëson luhatje më shumë se vendet e tjera, po ecën i pa kontrolluar dhe po abuzohet. Ndërsa të gjithë presim që qeveria jonë  të marrë masat e duhura.

 

Rritja e çmimeve nuk ka ndalur dhe në korrik, ndonëse ritmet janë ngadalësuar në krahasim me muajt e mëparshëm. Sipas INSTAT, inflacioni, që mat ndryshimin e çmimeve të konsumit në muajin korrik 2022 është 7,5%, nga 7.4% që ishte muajin e mëparshëm. Edhe në korrik rritja e çmimeve u ndikua më së shumti nga ushqimet dhe pijet alkoolike si dhe nga karburantet. Një vit më parë ky ndryshim ishte 2,2%. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin korrik 2022, krahasuar me qershor 2022 është 0,2%. Në korrik, inflacioni ishte në nivelin më të lartë që nga shkurti i vitit 2002, kur treguesi ishte 7.6%. Inflacioni është më se dy herë më i lartë se objektivi i shënjestruar i bankës së Shqipërisë prej 3%. Banka e Shqipërisë, e cila ka si objektiv kryesor ruajtjen e stabilitetit të çmimeve, që nga muaji mars i këtij viti ka rritur tre herë normën bazë në ekonomi, duke e çuar nga minimumi historik prej 0.5% në 1.75% në fillim të gushtit, në përpjekje për të frenuar rritjen e inflacionit. Guvernatori Gent Sejko deklaroi gjatë vendimit të fundit se informacioni i ri i marrë në analizë sugjeron se presionet inflacioniste janë më të gjera dhe më të forta se vlerësimet e mëparshme. Ky gjykim pasqyron rritjen e shpejtë të çmimeve në tregjet botërore, si dhe kërkesën e lartë e të qëndrueshme për mallra e shërbime në vend. Në eurozonë, në korrik inflacioni arriti në nivel rekord prej 8.9%: më shumë se gjysma e rritjes së çmimeve në vend që vjen për shkak të shtrenjtimit të produkteve që Shqipëria merr nga importi, duke sinjalizuar se rritja e çmimeve të konsumit do të vazhdojë më tej, pasi inflacioni në Eurozonë vetëm po rritet.

Nga erdhi rritja e çmimeve

Sipas INSTAT, Rritja vjetore e çmimeve në muajin korrik është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me +4,59 pikë përqindje, pasuar nga grupi “Transporti” me +1,14 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me +0,66 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me +0,32 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Hotele, kafene dhe restorante” kanë kontribuar me +0,27 pikë përqindje.

Çmimet e grupit “Pije alkoolike dhe duhan” me +0,25 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” me +0,09 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me +0,08 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Argëtim dhe kulturë” me +0,03 pikë përqindje. Çmimet e grupeve “Shëndeti”, “Komunikimi” dhe “Shërbimi arsimor”me +0,02 pikë përqindje secili. Sipas INSTAT krahasuar me muajin korrik 2021, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Transporti” me 19,7%, pasuar nga grupet “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 13,2%, “Hotele, kafene dhe restorante” me 6,0%, “Pije alkoolike dhe duhan” me 5,0%, “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me 4,2%, “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 3,4%, “Veshje dhe këpucë” me 2,1%, “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 1,5%, “Komunikimi” dhe “Shërbimi arsimor” me 0,7% secili, “Shëndeti” me 0,5%, “Argëtim dhe kulturë” me 0,2%. Brenda grupit të ushqimeve çmimet e nëngrupit “vajra dhe yndyrna” u rritën me 30,6%, pasuar nga nëngrupet “bukë dhe drithra” me 20,0%, “qumësht, djathë dhe vezë” me 18,2%, “sheqer, recel, mjaltë, çokollata dhe mbëlsira” me 15,4%, “peshk” 11,4%, “zarzavate përfshirë patatet” me 9,5%, “mish” me 9,1%, etj. Krahasuar me muajin qershor 2022, çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” u rritën me 0,7%, pasuar nga grupet “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 0,6%, “Veshje dhe këpucë” dhe “Hotele, kafene dhe restorante” me 0,5% secili, “Pije alkoolike dhe duhan”, “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” dhe “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 0,4% secili, “Shëndeti” me 0,3%, “Komunikimi” me 0,2% dhe “Shërbimi arsimor” me 0,1%. Nga ana tjetër, çmimet e grupit “Transporti” u ulën me 3,7%, pasuar nga grupi “Argëtim dhe kulturë” me 0,1%.

Burimi: INSTAT

Som: Çmenduria e çmimeve për ushqimet, karburantin dhe energjinë në vendin tonë po vazhdon dhe nuk di të ndalet. Deri më tani asnjë masë nuk është marrë, asnjë zgjidhje nuk është gjendur dhe barra mbi qytetarët, bizneset vazhdon të rëndohet. Kjo pasi produktet e përdorimit të përditshëm nuk po rriten nga 10 apo 20 lekë sikur ndodh shpesh tek ne, por në javën e fundit ndryshimet po shtohen nga 80 lekë tek ushqimet deri në 100 apo 200 lekë tek karburanti dhe transporti.

Som: Sipas INSTAT, Rritja vjetore e çmimeve në muajin korrik është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me +4,59 pikë përqindje, pasuar nga grupi “Transporti” me +1,14 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me +0,66 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me +0,32 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Hotele, kafene dhe restorante” kanë kontribuar me +0,27 pikë përqindje.