Një test i vetëm për të dalluar Covid nga infeksionet e tjera – Shumë i vlefshëm që nga vjeshta

141
Sigal

Sezoni i fundit i gripit nuk ka filluar kurrë, por testet e afta për të dalluar Covid nga infeksionet e tjera do të jenë të paçmueshme nga vjeshta.

A është infeksion bakterial apo virozë? Dhe, nëse po, çfarë lloj virusi është ai? Deri para pandemisë, jo të gjithë ishin aq të interesuar të dinin origjinën e simptomave të tilla si ethe, kollë dhe ftohje, por tani që njohim virusin Covid, kjo pyetje ka marrë peshë të re. Në SHBA, e cila falë fushatës masive të vaksinimit po sheh daljen nga emergjenca pandemike, testet e shpejta po fillojnë të përhapen të afta për të kërkuar në mostrën e pacientit jo vetëm praninë e mundshme të koronavirusit SARS-CoV-2, por edhe atë të patogjenëve që sulmojnë traktin respirator, duke filluar me viruset e gripit.

Disa kompani farmaceutike, të tilla si Roche, kanë marrë autorizimin e urgjencës për teste që bëjnë dallimin midis gripit të Covid, tipit A dhe tipit B, ndërsa ndërmarrje të tjera janë specializuar në prodhimin e kompleteve diagnostikuese për pacientët me mbrojtje të rrezikuar imune, veçanërisht të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale dhe virozëve. Francezja BioMérieux ka menduar për një provë PCR që përveç koronavirusit, kërkon praninë e 21 patogjenëve të tjerë duke përfshirë viruse dhe baktere. Kjo rrit shanset për të njohur praninë e bashkë-infeksioneve, të cilat përndryshe mund të shpëtojnë: një pacient me grip mund të preket njëkohësisht nga infeksioni pneumokokut, për shembull.

Në të njëjtën kohë, po lëvizet drejt testeve që identifikojnë antigjenet virale (dmth. Proteinat karakteristike të viruseve, siç është spike i SARS-CoV-2), përgjithësisht më të lehta dhe më të shpejta për t’u përdorur edhe në kontekste jo-spitalore, siç janë zyrat e mjekëve bazë apo shtëpitë. Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë në Santa Cruz kanë zhvilluar një test antigjeni në chip, i aftë të zbulojë saktë proteinat e virusit Covid dhe gripit A, nga testet e hundës. Testi, i detajuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave, bazohet në një biosensor me optikë e integruar për analizën e molekulave të vetme virale. Me pak fjalë, është e sigurt se në muajt e ardhshëm do të kemi një ide shumë më të mirë për qarkullimin e patogjenëve që kolonizojnë traktin tonë të frymëmarrjes. (Focus)/ SCAN