Dieta mjekësore për të mbajtur mëlçinë e padhjamosur

660

Ndërhyrja dietike nuk duhet vetëm të shënjestrojë mëlçinë, por edhe të parandalojë sëmundjet kardiovaskulare

Në qoftë se flasim për një mëlçi që nuk funksionon mirë, mendja shkon menjëherë tek tepricat alkoolike, por ka edhe nga ata, që edhe pse nuk pinë alkool e gjejnë veten me mëlçinë të dhjamosur. Mëlçia ka nevojë për një dietë të veçantë e të kujdesshme, publikon në një artikull të sajin ‘Journal of the American Dietic Association’.  “Të ndjekësh një dietë korrekte është shumë e rëndësishme, sepse edhe pse steatosis (patologji qelizore) hepatike joalkolike zakonisht ka një mbarëvajtje të mirë, në 10-15% të rasteve mund të komplikohet me një hepatit dhe të evolojë në një cirozë hepatike. Përveç mëlçisë së dhjamosur, të shkaktuar nga një rezistence e madhe ndaj insulinës, shfaqet diabeti dhe dislipidemia, në të ashtuquajturën “sindroma metabolike” e karakterizuar nga një rrezik i rritur kardiovaskular…

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print