Robotët po vijnë për punët tona. Ja pse kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe

191

Zëvendësimi nga robotët është një shqetësim serioz për shumë njerëz. Ndërsa është e pashmangshme që teknologjia do të zhvendosë disa njerëz nga punët e tyre, ky evolucion mund të ketë efekte pozitive, si përqendrimi te pasionet personale.

Që nga Revolucioni Industrial, njerëzit janë shqetësuar se përparimi teknologjik do t’i linte ata pa punë. Por ndërsa përparimet e 150 viteve të kaluara thjesht zvogëluan numrin e punëtorëve të nevojshëm për të përfunduar një detyrë të caktuar, teknologjitë e reja të inteligjencës artificiale kanë potencialin për të zëvendësuar njerëzit plotësisht, në punë aq të ndryshme si shërbimi ndaj klientit, drejtimi i kamionëve dhe përgatitja e ushqimit.

Ekonomistët kryesorë thonë se nuk ka nevojë për panik. Disa mendojnë se është shumë herët për të thënë nëse teknologjia e re do të çojë në një ulje radikale të fuqisë punëtore. Për disa avancimet e reja të inteligjencës artificiale mund të nënkuptojnë më shumë vende pune, jo më pak.

Kohët e fundit, papunësia është më e ulta që ka qenë në dekada, madje ndërsa shitjet e robotëve vazhdojnë të rriten. Sipas një raporti nga Shoqata e Industries Robotics, kompanitë e Amerikës së Veriut porositën 16,488 robotë në gjysmën e parë të vitit 2019, me rritje prej 7.2% nga viti në vit.

Tani për tani, shumë prej nesh tërheqin një pjesë të madhe të kënaqësisë dhe kuptimit të jetës sonë nga karriera, dhe punët tona janë thelbësore për informimin e identitetit tonë dhe se si ndjehemi për veten tonë. Po ashtu, parashikohet që makineritë më të shpejta dhe më produktive mund të na lejojnë një ditë të zhvendosim fokusin tonë nga puna jonë dhe të përqendrohemi në vend të kësaj nga hobi dhe marrëdhëniet tona.