Ndalohet ankandi për statujën Tutankhamun, mund të jetë e vjedhur

190

Egjipti po përpiqet të ndalë shitjen e një statuje të lashtë në shtëpinë e ankandit të Christie në Londër për shkak të shqetësimit se ajo mbase është e vjedhur.

Statuja 27 cm me karakteristika që kujtojnë faraonin Tutankhamun do të kryesojë në një ankand në Londër më 4 korrik, sipas Christie’s.

Ministria e Antikuareve të Egjiptit ka apeluar tek Christie dhe UNESCO për të ndaluar shitjen, dhe kërkoi të shohin dokumente që provojnë prejardhjen e saj, sipas një deklarate nga ministria.

Zyrtarët nga ambasada egjiptiane në Londër kërkuan nga Zyra e Jashtme e Britanisë së Madhe që të kthehet statuja, si dhe thirrja për të ndalur shitjen e objekteve të tjera egjiptiane në ankandin e planifikuar për datën 4 korrik.

“Edhe një herë, nuk do të jemi neglizhentë ose nuk do të lejojmë askënd të shesë çdo send të egjiptianëve”, thuhet në deklaratë. Sidoqoftë Christie’s ka lëvizur për të shtuar shqetësimet mbi pronësinë e statujës.

“Objektet e lashta nga natyra e tyre nuk mund të gjurmohen gjatë mijëvjeçarëve”, tha shtëpia e ankandit në një deklaratë dërguar CNN. “Është jashtëzakonisht e rëndësishme të krijojmë pronësinë e fundit dhe të drejtën ligjore për të shitur atë që kemi bërë në mënyrë të qartë”.

Në një njoftim për shtyp në ankand, Christie zbuloi se statuja ishte blerë nga tregtari me bazë në Munih Heinz Herzer në vitin 1985 dhe ishte zotëruar më parë nga Joseph Messina dhe Prinz Wilhelm von Thurn dhe Taxis.

‘Ne nuk do të ofrojmë për shitje ndonjë objekt ku ka pasur shqetësime mbi pronësinë apo eksportin’, vazhdoi deklarata.

Christie i përmbahet rreptësisht traktateve dypalëshe dhe ligjeve ndërkombëtare në lidhje me pronën dhe trashëgiminë kulturore./cnn.com