2,700 vjet më parë keltët e importonin verën dhe qeramikën nga Greqia

311

Keltët e hershëm në lindje të Francës importuan qeramikë mesdhetare, si dhe vajin e ullirit dhe verën, 2.700 vjet më parë, thonë ekspertët.

Qindra fragmente nga 99 kontejnerë qeramike janë gërmuar nga vendi i kodrës së Vix-Mont Lassois në Burgundy. Studiuesit besojnë se gjetja sugjeron që keltët në rajon mund të kenë praktikuar vazhdimisht darkat mesdhetare.

Akademikët e bënë zbulimin duke studiuar yndyrnat dhe materialet e tjera organike në anije, të cilat datojnë që nga shekulli i tetë para Krishtit. Shkencëtarët nga Unicersity Ludëig-Maximilians në Mynih dhe Universiteti i Tubingen kanë bërë këtë zbulim mahnitës.

Duke shkruar për studimin, autorët thanë: ‘Keltët në epokën e hershme të hekurit nuk pinin vetëm verë të importuar nga grekët por madje edhe nga qeramikat e tyre. Ata gjithashtu përdorën anijet e huaja në mënyrën e tyre për të pirë lloje të ndryshme të birrës, verës dhe pijeve vendase.

Ekspertët përdorën spektrometri masive të gazit kromatograf për të studiuar mbetjet organike të nxjerra nga 99 fragmente qeramike të gjetura në Vix-Mont Lassois.

Kjo përfshinte 16 anije të importuara nga Mesdheu dhe disa anije të prodhuara në vend. Këto do të ishin përdorur në një sërë mjedisesh të ndryshme, duke përfshirë elitën, artizanatin, ritualin dhe ushtrinë.

Rezultatet treguan se anijet e importuara nuk përdoreshin vetëm për pirjen e verës si një përvetësim të praktikave të darkës së Mesdheut, por edhe për të pirë birra vendëse./mirror.co.uk

Image