Vallëzimi i fundit i Hitlerit me Eva Braun para vetëvrasjes, nën melodinë “Trëndafilat e kuq”

389

Ja ç’ndodhi më 29 prill të vitit 1945 në shtabin e Rajhut gjerman, ku Hitleri organizoi dasmën dhe vetëhelmimin brenda 10 orësh 

Më 28 dhe 29 prill, të vitit 1945, trupat e Frontit të I-rë Bjellorus vazhdonin luftimet nëpër rrugët e Berlinit. Tankistët dhe këmbësorët sovjetikë me luftime të ashpra pastrojnë nga forcat e kundërshtarit një lagje të qytetit pas tjetrës. Grupet sulmuese bllokojnë stacionet e metropolit dhe godinat e përforcuara të mbrojtjes së kundërshtarit dhe asgjësojnë hitlerianët e pozicionuar atje. Nga kujtimet e Mareshalit të Bashkimit Sovjetik Georgi Zhukov: “Beteja në Berlin arriti momentin e vet kulmor. Të gjithë ne kishim një dëshirë të madhe, të papërmbajtur për ta shpartalluar grupimin berlinez deri më 1 maj, me qëllim që të gëzonim popullin tonë.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf