Enver Kushi:Goditja e tmerrshme ndaj shkrimtarëve në pleniumin e katërt dhe ç’na thoshte pedagogu ynë, Ismail Kadare për Kafkën

297

Flet shkrimtari çam Enver Kushi: Tragjedia e Çamërisë dhe ç’mendoj për Bilal Xhaferrin, Frederik Rreshpen, Vath Koreshin dhe Moikom Zeqon

 Kadareja më kishte dhënë mësim dhe disa herë na kishte përmendur Franc Kafkën dhe  Xhojsin për mënyrat dhe stilet  e prozës”. Kështu u shpreh dje, për gazetën “Telegraf”, shkrimtari dhe skenaristi çam, Enver Kushi, i cili nënvizoi se, “proza e tyre nuk ishte lineare me subjekte të rregullta, por e thyer. Madje kishte  mendime dhe të turbullta. Por këta unë si njhija fare, por vetëm me këto citime të Kadaresë kisha një ide. Mënyra e  referimit të Kadaresë ishte e veçantë. Mund të them se Kadareja, me referimet që bënte për Kafkën dhe Xhojsin na ngjallte dëshirën për t’i njohur ata”, nënvizoi Kushi

 Ju e kishit dëgjuar nga tregimet e babait tokën dhe shtëpinë e të paëve të tu, mund të na përcillni impresionet kur vizituat Çamërinë?

Jam i lidhur pazgjidhshërisht me tokën e të parëvetë mij, me nëj fshat të vogël por të bukur afër Filatit, që quhet Spatar. Eshtë ngritur mbi një kodrinë ku filati duket nënë këmbët e tij. Një fshat me tradita ku nën të ndodhet një qytet i lashtë nga më të lashtët e Epirit.  Ky fshat ka ngjarje aq të dhimbshme, epike, sa zot se i beson njeri.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf