Judicial Watch padi ndaj DASH dhe USAID për financime nga Fondacioni Soros Shoqëria e Hapur për Shqipërinë

203
Judicial Watch njoftoi ditën e djeshme se ka ngritur padi kundër Departamentit Amerikan të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) për të dhënat lidhur me financimin e tyre nga aktivitetet politike të Fondacionit Soros të Shoqërisë së Hapur – Shqipëri 
( Vëzhgimi gjyqësor kundër Departamentit amerikan të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (Nr.1: 17-cv-01012)). Padia u paraqit më 26 maj 2017. (USAID) për të dhënat në lidhje me financimin e tyre nga aktivitetet politike të Soros (Washington, DC) – Gjyqësia Watch njoftoi sot se ka ngritur një padi kundër Lirisë së Informacionit (FOIA) kundër Departamentit Amerikan të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar Fondacioni i Shoqërisë së Hapur – Shqipëri (Watch Judicial v. US Department of State dhe Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillimin Ndërkombëtar (Nr.1: 17-cv-01012)). Padia u paraqit më 26 maj 2017. Padia u paraqit në Gjykatën e Distriktit të SHBA-ve për Distriktin e Kolumbias, pasi të dyja shtetet dhe USAID-i dështuan t’i përgjigjen identike 31 Mars 2017, kërkesat e FOIA kërkojnë: Të gjitha të dhënat që kanë të bëjnë me ndonjë kontratë, grante ose alokime / disbursime të fondeve nga Departamenti i Shtetit (USAID) tek Fondacioni Open Society-Albania (FOSA) dhe / ose personelin e tij dhe / ose çdo degë të FOSA. Të dhënat e tilla përfshijnë, por nuk kufizohen në propozime, kontrata, kërkesa për financim, autorizime pagesash, fatura dhe të dhëna të ngjashme të buxhetit, si dhe të gjitha të dhënat lidhur me komunikimin ndërmjet zyrtarëve të Departamentit të Shtetit, punonjësve ose përfaqësuesve dhe zyrtarëve , Punonjës ose përfaqësues i Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar. Të gjitha të dhënat e komunikimit ndërmjet ndonjë zyrtari, punonjës ose përfaqësues të Departamentit të Shtetit (USAID), duke përfshirë por pa u kufizuar në Ambasadorin e SHBA Donald Lu dhe çdo zyrtarë, punonjës ose përfaqësues të Fondacionit Open Society-Albania, filialeve të saj dhe / ose organizatave të lidhura . Të gjitha vlerësimet, vlerësimet, raportet ose të dhënat e ngjashme në lidhje me punën e Fondacionit Open Society-Albania dhe / ose filialeve të saj ose organizatave të lidhura. Të gjitha të dhënat e komunikimeve të transmetuara përmes sistemit SMART të Departamentit të Shtetit dërguar tek ose nga çdo punonjës i qeverisë së SHBA që vepron nën autoritetin e Shefit të Misionit në Tiranë që kanë të bëjnë me Fondacionin e Shoqërisë së Hapur-Shqipëri, filialet e saj dhe / ose organizatat e lidhura. Në një letër të 14 marsit 2017, Sekretarit të Shtetit Rex W. Tillerson, gjashtë senatorë amerikanë (Sens Lee (R-UT), Inhofe (R-OK), Tillis (R-NC), Cruz (R- , Perdue (R-GA) dhe Cassidy (R-LA) i bënë thirrje sekretarit për të hetuar marrëdhëniet midis USAID-it dhe fondacioneve Soros dhe se si dollarët amerikanë të taksave po përdoren nga Departamenti i Shtetit dhe USAID për të mbështetur të majtën- Të cilët kërkojnë të imponojnë politika të majtë në vende të tilla si Maqedonia dhe Shqipëria. Në letër, senatorët i referohen fondeve të USAID-it për aktivitetet Soros në Maqedoni dhe pastaj citojnë aktivitete të ngjashme në Shqipëri: Pjesa më e madhe e aktivitetit në Maqedoni është përjetësuar nëpërmjet fondeve të USAID-it që u është dhënë për të zbatuar në entitete të tilla si Fondacioni i Shoqërisë së Hapur George Soros. Si marrës i granteve të shumëfishta dhe duke shërbyer si kontraktues i USAID-it që zbaton projekte në këtë vend të vogël prej 2.1 milion njerëz, tatimpaguesi ynë ka financuar ndihmën e huaj, duke lejuar Fondacionin Hapur Shoqëria-Maqedoni (FOSM) të shtyjë një axhendë progresive dhe të nxisë politikat politike la … Ky problem nuk është i kufizuar në Maqedoni, por duket se ndjek një model të aktivitetit alarmues në këtë rajon të paqëndrueshëm. Udhëheqës të respektuar nga Shqipëria kanë bërë pretendime të ngjashme të diplomatëve amerikanë dhe organizatave të mbështetura nga Soros që nxisin rezultate të caktuara politike në vendin e tyre. Fondacioni Shoqëria e Hapur-Shqipëri (FOSA) dhe ekspertët e saj, me financim nga USAID, kanë krijuar Dokumentin e diskutueshëm Strategjik për Reformën Gjyqësore Shqiptare. Disa liderë besojnë se këto “reforma” në fund të fundit kanë për qëllim t’i japin Kryeministrit dhe qeverisë së qendrës së majtë kontroll të plotë mbi pushtetin gjyqësor. Shoqata e Sorosit me Departamentin e Shtetit në Shqipëri shkon së paku në vitin 2011 kur Soros i kërkoi Hillary Clintonit të ndërmarrë veprime në Shqipëri gjatë demonstratave të fundit në kryeqytetin e Tiranës. Fox News raportoi më 17 gusht 2016 se: E-mailet e sapo zbuluara dhe skedarë të tjerë nga organizata e miliarderëve të George Soros-it po hedhin dritë mbi ndikimin e gjerë të pushtetit liberal të pushtetit në çështjet politike dhe diplomatike. Një zinxhir e-mail tregon titullin e Wall Street në vitin 2011 personalisht ka shkruar atëherë sekretaren e shtetit Hillari Klinton, duke kërkuar ndërhyrjen në trazirat politike të Shqipërisë. Brenda disa ditësh, një i dërguar që ai rekomandoi u dërgua në rajon. Në maj të vitit 2016, USAID njoftoi se po ofronte 9 milionë dollarë për tw “Drejtësia për të gjithë” në Shqipëri “për të përmirësuar performancën e gjykatave shqiptare duke prezantuar standarde gjithëpërfshirëse gjyqësore për efikasitet, transparencë, aksesueshmëri dhe llogaridhënie.” Sipas njoftimit , Projekti “do të zbatohet nga USAID-i Kontraktor i Menaxhimit Lindje-Perëndim” (EWMI). Sipas raportit financiar 2011 të EWMI, ai ka marrë fonde nga Fondi i Zhvillimit Ekonomik Soros: “kredi … deri në $ 1,000,000.” “Kjo është padia jonë e dytë e FOIA për të zbuluar të vërtetën në lidhje me skandalin e taksave tatimore të administratës së Obamës për operacionet Soros në Evropë”, tha Tom Fitton. “Ne shpresojmë dhe presim që administrata Trump të lejojë më në fund diell në këtë polemikë në rritje”. Më 19 prill 2017, Gjyqësori ngriti padi kundër Departamentit të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) për të dhënat dhe komunikimet lidhur me financimin dhe aktivitetet politike të Fondacionit Open Society – Maqedoni ((Gjyqësori i Vëzhgimit kundër Departamentit të Shtetit të SH.B.A.-së dhe Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillimin Ndërkombëtar (Nr.1: 17-cv-00729)).
Në shkurt, Judicial Watch raportoi:
Qeveria e SH.B.A.-së ka shpenzuar me qetësi miliona dollarë të tatimpaguesve për të destabilizuar qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike, në qendrën e djathtë në Maqedoni, duke bashkëpunuar me filantropin e majtë të miliarderit Xhorxh Soros, të dhënat e marra nga Judicial Watch. Ambasadori amerikan i SHBA i Barack Obama, në Maqedoni, Jess L. Baily, ka punuar prapa skenave me Fondacionin e Shoqërisë së Hapur Soros për të kanalizuar shuma të mëdha dollarë amerikanë për shkakun, duke përbërë një ndërhyrje të ambasadorit amerikan në çështjet politike vendase në kundërshtim me Vjenën Konventa mbi Marrëdhëniet Diplomatike. Ja se si funksionon operacioni klandestin, sipas burimeve të nivelit të lartë në Maqedoni dhe SHBA, të cilat kanë siguruar Judicial Watch me shënime si pjesë e një hetimi në vazhdim. Fondacioni Shoqëria e Hapur ka themeluar dhe financuar dhjetëra organizata joqeveritare (OJQ) në Maqedoni për të përmbysur qeverinë konservatore. Një zyrtar i qeverisë maqedonase i intervistuar nga Watch Gjyqësor në Uashington DC kohët e fundit e quan atë “këmbësorinë Soros”. Grupet organizojnë lëvizjet e të rinjve, krijojnë media të influencuara dhe organizojnë protesta të dhunshme për të minuar institucionet dhe politikat e zbatuara nga qeveria. Një nga grupet e Soros financoi përkthimin dhe botimin e “Rregullat për radikalët” në gjuhën maqedonase të Saul Alinskit. Libri është një manual taktik i subversionit, jep këshilla të drejtpërdrejta për protesta radikale të rrugëve dhe shpall Luciferin si radikalin e parë. Falë ambasadorit të Obamës, i cili nuk është zëvendësuar nga Presidenti Trump, Uncle Sam mban paratë që rrjedhin në mënyrë që grupet të vazhdojnë të veprojnë dhe të rekrutojnë, burimet në Maqedoni dhe SHBA konfirmojnë.