Gjykata në Irlandën e Veriut refuzon vendimin e Sunak për deportimin e emigrantëve në Ruandë. Reagon kryeministri britanik

26
Sigal

Rishi Sunak ka thënë se qeveria do të apelojë vendimin e Gjykatës së Lartë të Irlandës, e cila vendosi këtë të hënë që dispozitat të mos zbatohen në këtë shtet.

Gjykata e Lartë në Belfast të hënën në mëngjes urdhëroi “moszbatimin” e seksioneve të aktit pasi ato minojnë mbrojtjen e të drejtave të njeriut të garantuara në rajon sipas marrëveshjeve pas Brexit.

Akti i Migracionit të Paligjshëm ofron kompetenca të reja për qeverinë për të ndaluar dhe larguar azilkërkuesit që mendon se kanë mbërritur ilegalisht në MB. Në qendër të ligjeve të reja është skema për dërgimin e azilkërkuesve në Ruandë.

Justice Humphreys tha se aspektet e Aktit të Migracionit të Paligjshëm ishin gjithashtu të papajtueshme me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut (KEDNJ), për të cilën Mbretëria e Bashkuar mbetet e nënshkruar.

Kryeministri Rishi Sunak tha se qeveria do të apelojë kundër vendimit dhe vendimi “nuk ndryshon asgjë në lidhje me planet tona operacionale për të dërguar emigrantë të paligjshëm në Ruandë këtë korrik ose ligjshmërinë e Aktit tonë të Sigurisë së Ruandës”.

Pas Brexit, MB dhe BE ranë dakord për Kornizën Windsor, i cili përcakton se nuk mund të ketë pakësim të dispozitave të të drejtave të përfshira në marrëveshjen e paqes të së Premtes së Mirë të vitit 1998, edhe nëse ato ndryshojnë nga pjesa tjetër e MB.