Obama: Pranimi i refugjatëve nga Greqia, model për qytetërimin botëror

193
Barak Obama:  Me mesazhin tim në drejtim të Evropës dua të theksoj pikëpamjen e SHBA-ve, se masat shtrënguese nuk të sigurojnë lumturinë.
Mbritja e Obamës në Athinë
US Air Force One, i cili solli Obamën nga SHBA në Athinë, erdhi pak më herët se sa pritej në aeroportin “El. Venizelos”. Në veçanti, avioni u ul në tokë rreth orës 10.30.
Obama është mirëpritur në aeroportin ndërkombëtar me të gjitha vlerat dhe kontingjentet ushtarake si edhe nga Ministri i Mbrojtjes, Panos Kamenos, ndërsa pak kohë më vonë Obama hipi në limuzinë për në Hotelin “Astir” për shlodhje.
Presidenti i Republikës së Greqisë pret Presidentin të SHBA
Për sfidat që ende ekzistojnë për Greqinë dhe shumë rrugë që duhet të plotësohen, theksoi presidentit amerikan Barak Obama në dialogun me Prokopis Pavlopulos.
“Ne jemi të kënaqur për të filluar një periudhë të re në Greqi, edhe pse ne e pranojmë, se ka sfida ” tha presidenti amerikan.
Presidenti Obama pranoi gjithashtu se Greqia është përballur me vështirësi financiare në vitet e fundit duke theksuar se udhëtimi duhej bërë “për të vizituar një vend të madh, vendlindjen e demokracisë, burimin e shumë vlerave që ndihmoi për të ndërtuar Amerikën.”
Presidenti amerikan po ashtu iu referua nevojës për të pasur mundësi të njëjta për të gjithë duke shtuar, se mesazhi i tij është të nxisë një proces me qëllim për të siguruar të rinjtë dhe shanse për të gjithë. 
Barack Obama uroi popullin grek për dhembshurinë që ai tregoi për refugjatët duke theksuar se “është e rëndësishme që barrën e kësaj sfide dhe të gjithë mund të marrin pjesë në adresimin e kësaj çështje të mos mbajë një vend i vetëm.”
Mbi terrorizmin, zoti Obama shprehu vlerësimin e qeverisë amerikane për bashkëpunimin e greqisë në detin Egje. “Ne e konsiderojmë shumë të rëndësishme lidhjet e forta me anë të NATO-s midis Greqisë dhe SHBA. Unë dua të shpreh vlerësimin tim ndaj popullit grek për këtë aleancë “, shtoi presidenti i SHBA dhe shprehu dëshirën e tij për të parë Akropolin.
Presidenti Pavlopulos: Ju faleminderit për solidaritetin tuaj!
Në Pallatin Presidencial ishin nga qeveria Dimitris Tzanakopoulos, kryetari i parlamentit Nikos Voutsis, ministri i Jashtëm Nikos Kotzias, ministri i Ekonomisë Euklidi Tsakalotos dhe shefi i Mbrojtjes Evangelos Apostolakis.
Nga ana e tij, presidenti grek Prokopis Pavlopulos para kamerave i ka uruar mirseardhjen Presidentit Obama ” si mik i shquar ndërkombëtar për mbrojtjen e demokracisë dhe drejtësisë njerëzore.”
Presidenti falenderoi zotin Obama për solidaritet humanitar në përballimin e krizës ekonomike dhe shprehu besimin, se të njëjtin vullnet do të ndjekë edhe pasardhësi i tij, Donald Trump.
Gjithashtu z Pavlopulos siguroi angazhimin e Greqisë ndaj kursit evropian.
Duke iu referuar problemit të Qipros, Presidenti grek tha se Greqia është në favor të një zgjidhjeje të shpejtë, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. 
Obama, Ciprës: Përtej kursimit të nevojshëm duhet lehtësim të borxhit për zhvillimin ekonomisë
  Kryeministri Tsipras ka përshëndetur Obamën dhe sëbashku u ngjitën përgjatë shkallëve për të hyrë në kryeministri.
“Kjo është për ne është një kënaqësi dhe nder i madh që kini zgjedhur Greqinë si një nga stacionet e udhëtimit tuaj të fundit evropian dhe kjo mund të japë vetem impakt pozitiv si në Evropë dhe në komunitetin global. Greqia dhe populli grek nuk mbajnë jo vetëm traditën e lashtë për të mbrojtur vlerat universale, por lufton dhe tani për to, lirinë, demokracinë, barazinë, të drejtave enjeriut.
Kryeministri grek ka folur për vështirësitë që kaloi populli grek në pesë vitet e fundit duke theksuar se: “Me gjithë vështirësitë që kaluam, ne qëndruam në këmbë. Ne shpresojmë shumë shpejt se me punën e madhe dhe sakrificat e popullit për të gjetur kënaqësinë dhe të ketë progres pozitiv në negociatat në lidhje me krizën e borxhit” tha kryeministri grek Alexis Tsipras.
“Unë pres për të diskutuar privatisht dhe jam i sigurt, se udhëtimi do të jetë thelbësor dhe duhet të jetë i rëndësishëm”, përfundoi Tsipras.
Obama: Unë dua të falënderoj popullin grek për pritjen e ngrohtë
“Unë dua të falënderoj popullin grek për pritjen e ngrohtë”, tha nga ana e tij Barack Obama. Ashtu siç tha Z. Tsipras, është një periudhë e sfidave për qeverinë dhe popullin. Dua të përgëzoj atë për reformat që do ta bëjnë ekonominë më konkurruese. Unë do të vazhdoj të theksoj se, vetëm masat shtrënguese nuk mund të sjellin zhvillim. Ne kemi nevojë për lehtësimin e borxheve për të ndihmuar për këtë rritje. Shpresoj që zhvillimi të jetë pika për të ndërtuar dhe për të arritur një gjendje të qëndrueshme. “Në mesazhin tim në drejtim të Evropës do të theksoj pikëpamjen tonë, se masat shtrënguese nuk të sigurojnë lumturinë”, tha presidenti amerikan.
Lidhur me problemin e refugjatëve, Barack Obama ka theksuar edhe një herë rolin e Greqisë për refugjatët. “Unë dua të falënderoj Greqinë për dhembshurinë dhe për bashkëpunimin që kemi me qeverinë për të gjetur një zgjidhje për këtë çështje. Ne do të përpiqemi të gjejmë një zgjidhje për konfliktet që shkaktojnë këto flukse”
Ndërsa për  çështjen e Qipros, Greqisë së bashku me Turqinë dhe bashkëpunimit tonë do të kontribuojnë në gjetjen e një zgjidhje të drejtë. Ne e shohim Greqinë një aleat.” tha ai.
Në përfundim deklaratat e tij, zoti Obama përcolli përsëri dashurinë dhe mesazhet e mbështetjes të komunitetit amerikano-greke për popullin grek.