Martin Henze: Situata në Shqipëri është katastrofike

748
Sigal

Intervista/ Këshilltari ekonomik i CDU-së gjermane, shpjegon arsyet se pse Bashkimi Evropian i shtyu negociatat me Shqipërinë. Qeveria Rama përgjegjëse për krizën ekonomiko-politike që nga viti 2013

Protesta e djeshme e opozitës ishte në vazhdën e protestave dhe reagimeve që opozita shqiptare ka ndërmarrë. Gjermania është renditur te vendet skeptike të Bashkimit Evropian në raport me Shqipërinë. Një nga problemet më të mëdha janë zgjedhjet në vend dhe raporti i tyre me votën e lirë. Martin Henze, këshilltari për çështjet ekonomike tek CDU-ja gjermane, në intervistën e dhënë për gazetën “Shekulli”, thekson se, Shqipëria ndodhet në një situatë shumë të rrezikshme dhe katastrofike. Pjesë e këtij problemi është blerja e votës dhe mos zbatimi i duhur i kritereve të Kopenhagenit.

Shqipëria ka marrë një përgjigje negative nga Këshilli i BE. Negociatat shtyhen në tetor. Si e shihni këtë situatë?    

 

Vendimi për fillimin e bisedimeve me Maqedoninë Veriore është shtyrë deri në tetor. Hapja e bisedimeve me Shqipërinë është e mundshme. Kjo është shumë e kuptueshme. Qeveria Rama, e cila është ende në pushtet, në asnjë mënyrë nuk i ka plotësuar kushtet e Deklaratës së Kopenhagenit dhe kushteve të vendosura nga ministrat e jashtëm të BE-së në maj 2018. Ata duhet të pranojnë qartë se qeveria Rama ka vënë gjyqësorin në vitin 2018 si një shtojcë jofunksionale dhe kështu edhe parlamenti është jashtë rendit. Krimi e korrupsioni janë rritur dhe tani del se zgjedhjet parlamentare në vitin 2017 u manipuluan masivisht nga partia në pushtet. Protokollet e përgjimit zyrtarisht janë një fyerje për popullin shqiptar dhe bashkësinë ndërkombëtare. Z. Rama nuk ka bërë detyrat e shtëpisë, një marrëveshje shumë të keqe kjo e qeverisë, për popullin shqiptar.

 

Një çështje tjetër është shqetësimi i BE-së për liberalizimin e vizave. A mendoni se Shqipëria është në një situatë të rrezikshme për këtë problem?  

 

Shqipëria është në një situatë jashtëzakonisht delikate. Nëse nuk ka ndryshime të menjëhershme politike në Shqipëri, zbatimin e kritereve të Kopenhagenit, përmbushjen e kërkesave të Ministrave të Jashtëm të BE-së, rivendosjen e shtetit demokratik kushtetues, minimizimin e korrupsionit dhe respektin për opozitën e zgjedhur dhe dekretet kushtetuese dhe korrekte të Presidentit e Republikës, të drejtat e njeriut do të jenë shumë problematike. Qeveria e tyre përshkruhet nga mediat ndërkombëtare si një “qeveri mafioze” dhe kjo dokumentohet me kaseta të verifikueshme të shërbimeve të inteligjencës. Këto janë probleme masive për Shqipërinë dhe jo për BE-në. BE-ja përbëhet nga 28 shtete anëtare dhe anëtarësimi nuk do të jetë falas. Manipulimi i zgjedhjeve parlamentare në vitin 2017, që ndodhi, po paraqet gjithnjë e më shumë problem. Një proces i tillë sigurisht që mund të korrigjohet vetëm me zgjedhje demokratike, të lira dhe kombëtare.

 

Po në lidhje me qëndrimin e elitës politike shqiptare ndaj BE-së? Kryeministri Edi Rama po përpiqet të thotë se BE është prekur nga populistët ekstremiste. Por partitë e tjera këtu në Shqipëri po thonë se gabimi kryesor është qeveria. A jeni dakord me këtë konkluzion?

 

Anëtarët e Bashkimit Evropian janë shtete të civilizuara. Kërkesa të qarta janë bërë nga Bashkimi Evropian dhe anëtarët e saj. Situata në Shqipëri është bërë katastrofike që nga viti 2013, si ekonomikisht ashtu edhe politikisht. Përgjegjësia politike për këtë fatkeqësi dhe dështimi për të filluar bisedimet qëndrojnë tërësisht mbi qeverinë e Rama dhe personat e përfshirë në parti, si krye bashkiaku i Tiranës.

 

Cilat janë shqetësimet kryesore të Shqipërisë sot?    

Pyetja duhet të marrë përgjigje nga shqiptarët. Sigurisht që ata tani janë duke u përballur me një ndërthurje trafiku shumë vendimtare si një komb. Nëse vazhdojnë si më parë, nuk shoh një të ardhme ekonomike dhe politike. Nëse përpiqen të organizojnë një ndryshim thelbësor ekonomik dhe politik, siç e kam përshkruar atë, si një komb, një tregim në një demokraci, atëherë ata do të kenë një të ardhme të begatë. Shqipëria, sipas mendimit tim, ka burime të mjaftueshme dhe njerëz mjaft të talentuar dhe të përkushtuar.