Suplementi Pena Shqiptare/ Ismail Xhaferri: Zilja e shkollës

16
Sigal

 

Vit pas viti fëmijët u larguan të gjithë!

Një ditë shtatori zilja e shkollës nuk u dëgjua më!

Mësuesi që priti e priti përpara derës,

u fsheh diku dhe qau me zë.

Pastaj hyri në koridorin e madh pa nxënës,

dhe sërish lot mbi faqe i rrodhën.

E mori zilen në duar ta tundte

si dikur,

por duart ju drodhën.

Ku është vallë tani Valbona?

Në cilin cep të globit është strukur?

Ku është Arbëri me shpirtin e ndjeshëm,

që vjershat Atdheut i recitonte aq bukur?

Ku është Arditi që i pëlqente natyra?

Ku është Iliri që nuk mërzitej kurrë?

Ku është Aleksandra që donte të bëhej mësuese,

a buzëqesh më si dikur?

Një ditë shtatori ish ditë e dhimbshme!

Zilja e shkollës heshti përgjithnjë.

Fëmijët ikën larg tek prindërit e tyre,

dhe lindje nuk kishte më.