Shkolla “Skënderbej”, vatër e edukimit Fiziko- ushtarak dhe fidanishtja e përgatitjes te sportisteve të Partizanit

1305
Skënderbegasit e te gjitha periudhave 1945-1992 janë përgatitur ne mënyre te shkëlqyer ne bankat e shkollës “Skënderbe” si në përvetësimin e programeve mësimore edukative dhe te përgatitjes fiziko-ushtarake duke qenë të aftë e të gatshëm për të vazhduar me sukses shkollat e larta ushtarake e civile, brenda dhe jashtë vendit, të gjitha sukseset e shkollës tonë të lavdishme janë një harmonizim i dëshirave, interesave dhe vullnetit të përbashkët nxënës-mësues-komandë. Mësuesit dhe oficerët tanë në shkollë na mësuan dashurinë e pakufishme ndaj popullit e atdheut, familjes, ushtrisë, shokut, dijeve dhe detyrës. Ata, ashtu si edhe prindërit tanë na mësuan të jemi të ndershëm dhe te sakrificës ne interes te Atdheut. Të tillë u përgatitëm dhe këtë ne e vërtetuam me punë dhe arritjet tona në detyrë. Sot, në këtë 70-vjetor të shkollës sonë, ne kujtojmë e nderojmë komandantet dhe mësonjësit tanë të nderuar dhe të paharruar: Bedri Gjergji, Xhemal Shehu, Stavri Angjeli, Luto Haxhiu, Fiqiri Shtepami, Agim Tepelena , Gjylizar Çiço, Shkelqim Dervishi, Ali Neviri, Kozma Vasili, Viron Cinxo, Mikahil Vaso, Shpresa Shehu, Abdi Xhuglini, Lluka Nikollari, Hasan Gjata, Gaqo Dilo, Flutura Xoxe, Drita Hajro, Aleksandër Gjollma. Një tjetër komponent i rëndësishëm i shkollës tonë, ishte dhe ai i përgatitjes fizike dhe ushtarake. Krahas punës së madhe e të vazhdueshme mësimorë të Skënderbegasve, po kaq rëndësi i kushtonte edhe përgatitjes fiziko-ushtarake të tyre. Nisur nga perspektiva që i priste Skënderbegasit, të cilët do të bëheshin oficerë në të gjitha llojet e armëve dhe shërbimeve të ushtrisë, kërkohej prej tyre që të ishin edhe të përgatitur mire fizikisht e ushtarakisht për të përballuar me sukses vështirësitë e detyrave. Për këtë qëllim, komanda dhe drejtoria e shkollës, së bashku me mësonjësit e Edukimit Fizik, shpesh herë bënë edhe ndryshmet e programeve të përgatitjes fizike, duke shtuar orët e kësaj lënde e duke i dhënë më shumë rëndësi këtij komponenti. Për këtë qëllim u bënë ndryshime të mëdha në infrastrukturën e kësaj lende mësimore. U ndërtua palestra moderne me të gjitha parametrat bashkëkohore, u ndërtua brezi i kalitjes fizike, palestra e boksit, mundjes dhe peshëngritjes, në territorin e shkollës u ndërtuan fusha futbolli, basketbolli, volejbolli etj. Të gjitha këto bënë që mësimi i edukimit fizik e ushtarak të marrë rëndësinë e vet dhe nxënësit të përgatiten sa më mirë dhe jo vetëm kaq, po në shkollë gjatë orëve të pushimit dhe ditëve te diela shkolla e shtoi së tepërmi veprimtaritë e saj sportive. Skenderbegasit u bënë të njohur në gjithë vendin për përgatitjen e tyre fizike e nivelin e lartë sportiv. Shkolla gumëzhinte nga veprimtaritë sportive. Ne përgatiteshim fizikisht e ushtarakisht për të përballuar me sukses vështirësitë e detyrave. Për këtë qëllim, komanda dhe drejtoria e shkollës, së bashku me mësonjësit e Edukimit Fizik, shpesh herë bënë edhe ndryshmet e programeve të përgatitjes fizike , duke shtuar orët e kësaj lënde e duke i dhënë më shumë rëndësi këtij komponenti. Për këtë qellim u bënë ndryshime të mëdha në infrastrukturën e kësaj lënde mësimore. U ndërtua palestra moderne me të gjitha parametrat bashkëkohor, u ndërtua brezi i kalitjes fizike, palestra e boksit, mundjes dhe peshëngritjes. Në territorin e shkollës u ndërtuan fusha futbolli, basketbolli, volejbolli etj. Të gjitha këto bënë që mësimi i edukimit fizik e ushtarak të marrë rëndësinë e vet dhe nxënësit të përgatiten sa më mirë dhe jo vetëm kaq, po në shkollë gjatë orëve të pushimit dhe ditëve te diela shkolla i shtoi së tepërmi veprimtaritë e saj sportive. Skënderbegasit u bënë të njohur në gjithë vendin për përgatitjen e tyre fizike e nivelin e lartë sportiv. Shkolla gumëzhinte nga veprimtaritë sportive. Brenda dhe jashtë shkollës, jo vetëm në veprimtaritë sportive midis klasave e kompanive por edhe në veprimtaritë me shkollat kryesore të kryeqytetit si me teknikumin e fizkulturës, gjimnazet: “Çajupi”, “Partizani”, “Qemal Stafa “, etj., në spartakiadat Kombëtare të shkollave të mesme të Shqipërisë, etj. Shpesh herë, në shkollën tonë vinin për stërvitje por edhe për ndeshje, ekipet sportive të KS “Partizani”.
Siç dihet, KS “Partizani” u krijua mbas çlirimit, në vitin 1946, ku bazë e tij u bënë djemtë e brigadave dhe divizioneve partizane të ushtrisë sonë e sidomos nxënësit e shkollës ushtarake “Skënderbe” dhe të kursit të oficerëve të cilët përfaqësuan ushtrinë në veprimtaritë e para sportive . Sportistët e mëdhenj e të gjithë anshëm, Skenderbegasit Petrit Murzaku dhe Petrit Caslli, dy mjeshtër të mëdhenj e të mirënjohur të sportit shqiptar u bënë edhe trajnerë e specialistë të shquar duke u bërë të parët skënderbegas sportistë, trajnerë e specialistë të mëdhenj. Ata u bënë për Skënderbegasit që do të vinin më pas, shembull e model pozitiv.
Ata që erdhën më pas ishin të shumtë në numër e në sporte, ata mbushen radhën e ekipeve sportive të të rinjve të KS “Partizani” e më vonë ekipet e të rriturve dhe jo vetëm kaq, por shumë Skënderbegas u bënë kampionë, rekordmenë, mjeshtër sporti, mjeshtër të merituar, mjeshtër të mëdhenj, anëtar të ekipeve kombëtare në sporte dhe trajnerë e specialistë të sportit shqiptar. Të tillë janë:
Në atletikë Petrit Murzaku, Isa Tare, Sadik Demiri, Rropi Tabaku, Kristaq Laci, Lefter Klemo, Besnik Kushumi, Shemsi Muhanemi, Vladimir Bata , Lisimak Theodhori, Gjergj Pengo etj .
Në Basketboll Petrit Murzaku, Kastriot Mushi, Spartak Boshnjaku, Llazi Qirici, Gaqo Demiri, Ylli Eveli, etj.
Në boks Petrit Caslli, Ndrek Zefi, Suad Badra, Abaz Haxhia, Rrami Sadushi, Kristaq Laci, Et’hem Ibrahimi, Luftar Hasani, Bardhosh Llanaj, Ismet Varfi, Perlat Kasa, Zenel Balla, Zekman Bode, Francesko Fiore, Enver Gaba, Gjergji Kasa, Neki Abazaj, Et’hem Merkuri etj.
Në mundje Alush Habdihoxha, Velican Golemi, Bashkim Lika, Abedin Lame, Suvorov Nikolla, Rruzhdi Kola, Mark Mici, Ndoc Ndoci, Xhevdet Trimi, Vajdin Lame, Martin Biba, Nikoll Biba, Sokol Kucana, Selim Spahiu, Ilirjan Qose, Agim Mazreku, Skender Lama etj.
Në peshëngritje Niko Teli, Anesti Kondi, Artan Suli, Elez Gjoza etj . 
Në qitje Shuko Minga ,
Në futboll Perlat Musta, Mikel Janku, Bashkim Muhedini, Artur Lekbello, Fatmir Ismahili, Seit Shapllo, Tomorr Shehu, Selfo Baci, Namik Shehu, Bahari Barbellushi, Neptun Bajko, Gjergji Thaka, Torez Çiraku, Luftar Pipa, Foto Andoni, Arjan Ahmetaj, Fatush Kseno, Suvorov Seferi, Pellumb Shaqiri, Spiro Gjika, Prokop Riza, Melsi Çobani etj.
Pra, siç shihet, shkolla ushtarake “Skënderbe” ka përgatitur një numër kaq të madh sportistësh të talentuar që i kanë dhënë shumë JC.S “Partizani” dhe sportit shqiptar, sa mund të krahasohen me një qytet të madh të vendit tonë. Gjithë këta djem të mrekullueshëm, falë vullnetit dhe dëshirës së madhe për sportin, patën të pa kursyer punën, trajnimin dhe mësimet e mësonjësve të shkëlqyer të edukimit fizik në shkollë. Me këtë rast le të kujtojmë disa prej tyre. Mësuesin e popullit Rexhep Ramaj, Izet Cani mjeshtrin e merituar Dilaver Toptani, mjeshtrin e sportit Alush Abdihoxha, mjeshtrit e merituar Ziso Kondi dhe Ali Kastrati, Mësuesin e Popullit Ismet Bellova, Mjeshtrin e Madh Bejkush Birçe, Plehurat Tahiri, mjeshtrit e merituar Sokol Morina, Besnik Kushumi etj. Shumë nga shokët tanë, kuadro e specialistë, sportistë të talentuar, mjeshtër e kampionë të njohur që kanë përfaqësuar me sukses KS “Partizani” nuk jetojnë.
Me rastin e 70 vjetorit të shkollës tonë të kujtojmë me nderim të madh dhe të bëjmë homazhe para emrave dhe figurës të tyre të shquar. Skëndërbegasit, ushtria dhe Shqipëria nuk do t’i harroje kurrë emrat e:Ali Kasrati, Rexhep Ramaj, Dilaver Toptani, Izet Cani, Alush Abdihoxha, Ziso Kondi, Petrit Caslli, Fatush Kseno, Suad Badra, Nrek Zefi, Abaz Haxhia, Luftar IIasani, Bardhosh Llanaj, Divid Ibraimi, Faiz Kurti, Ndoc Ndoci, Vajdin Lame, Shemsi Muharemi, Arian Aahmetaj, Melsi Qobani, e mjaft të tjerë.
Nderim e mirënjohje gjithë shokëve tanë sportistë që nuk jetojnë më!
Me rastin e 70 vjetorit të shkollës tonë të kujtojmë me nderim të madh dhe të bëjmë homazhe para emrave dhe figurës të tyre të shquar. Skëndërbegasit, ushtria dhe Shqipëria nuk do t’i harroje kurrë emrat e:Ali Kasrati, Rexhep Ramaj, Dilaver Toptani, Izet Cani, Alush Abdihoxha, Ziso Kondi, Petrit Caslli, Fatush Kseno, Suad Badra, Nrek Zefi, Abaz Haxhia, Luftar IIasani, Bardhosh Llanaj, Divid Ibraimi, Faiz Kurti, Ndoc Ndoci, Vajdin Lame, Shemsi Muharemi, Arian Ahmetaj, Melsi Qobani, e mjaft të tjerë.
Nderim e mirënjohje gjithë shokëve tanë sportistë që nuk jetojnë më!
ANASH EMRAT
Në atletikë Petrit Murzaku, Isa Tare, Sadik Demiri, Rropi Tabaku, Kristaq Laci, Lefter Klemo, Besnik Kushumi, Shemsi Muhanemi, Vladimir Bata , Lisimak Theodhori, Gjergj Pengo etj .
Në Basketboll Petrit Murzaku, Kastriot Mushi, Spartak Boshnjaku, Llazi Qirici, Gaqo Demiri, Ylli Eveli, etj.
Në boks Petrit Caslli, Ndrek Zefi, Suad Badra, Abaz Haxhia, Rrami Sadushi, Kristaq Laci, Et’hem Ibrahimi, Luftar Hasani, Bardhosh Llanaj, Ismet Varfi, Perlat Kasa, Zenel Balla, Zekman Bode, Francesko Fiore, Enver Gaba, Gjergji Kasa, Neki Abazaj, Et’hem Merkuri etj.
Në mundje Alush Habdihoxha, Velican Golemi, Bashkim Lika, Abedin Lame, Suvorov Nikolla, Rruzhdi Kola, Mark Mici, Ndoc Ndoci, Xhevdet Trimi, Vajdin Lame, Martin Biba, Nikoll Biba, Sokol Kucana, Selim Spahiu, Ilirjan Qose, Agim Mazreku, Skender Lama etj.
Në peshëngritje Niko Teli, Anesti Kondi, Artan Suli, Elez Gjoza etj . 
Në qitje Shuko Minga ,
Në futboll Perlat Musta, Mikel Janku, Bashkim Muhedini, Artur Lekbello, Fatmir Ismahili, Seit Shapllo, Tomorr Shehu, Selfo Baci, Namik Shehu, Bahari Barbellushi, Neptun Bajko, Gjergji Thaka, Torez Çiraku, Luftar Pipa, Foto Andoni, Arjan Ahmetaj, Fatush Kseno, Suvorov Seferi, Pellumb Shaqiri, Spiro Gjika, Prokop Riza, Melsi Çobani etj.