Studimi i Harvard – COVID-19 ka qarkulluar nëpër botë që në gusht

420
Sigal

 

Covid-19 mund të ketë qenë duke qarkulluar në Kinë, që nga fillimi i gushtit 2019, pretendon një studim i ri nga Shkolla Mjekësore Harvard (HMS).

Virusi, i cili besohet se ka origjinën në një treg të kafshëve të egra në qytetin kinez Wuhan, u raportua për herë të parë në OBSH-ja në fund të dhjetorit.

Sidoqoftë, një analizë e trafikut spitalor dhe data e motorit të kërkimit në Wuhan, tregon se ka pasur aktivitet të hershëm të sëmundjes në vjeshtën e vitit 2019, sipas studiuesve të HMS-sw.

Në një studim të botuar të hënën në serverin DASH të Universitetit të Harvardit, analistët përdorën imazhe satelitore të parkingjeve në gjashtë spitale në Wuhan, për të llogaritur numrat e automjeteve dhe për të vlerësuar tendencat e okupimit në spital. Numrat e automjeteve u krahasuan me trendet e vërejtura gjatë shpërthimeve të tjera të sëmundjes me grip.

Dokumenti hulumtues – i cili nuk është shqyrtuar ende nga kolegët – analizoi gjithashtu të dhëna nga motori kinez i kërkimit “Baidu”, për të përcaktuar ndryshimet në kërkimet për termat “kollë” dhe “diarre” midis prillit 2017 dhe maj 2020.

Konstatoi se midis 2018 dhe 2020 kishte një prirje të përgjithshme rritëse në okupimin e spitalit – por pati një rritje të pjerrët nga gushti 2019, i cili kulmoi me një kulm në dhjetor 2019.

Autorët e raportit argumentuan se gjetjet e tyre mbështesin teoritë që Covid-19,  tanimë po qarkullonin përpara se të shpërthehej në fillim në Wuhan, duke shtuar se virusi mund të jetë përhapur  edhe ndërkombëtarisht  përpara se autoritetet kineze ta zbulonin atë në fund të vitit 2019.