Harvardi dhe lajkatarët që gremisin Shqipërinë

743
Sigal

Nga opinionisti Vincent W.J. van Gerven Oei

Drejtori i Harvardit bashkohet me Shfaqjen lajkatare te Ramës

Ka kaluar pak kohë që kur një ish-politikan “i njohur ndërkombëtarisht” shkroi disa fjalë boshe dhe të pabaza duke lavdëruar kryeministrin Edi Rama.

-Javën e kaluar, ish-Ministri i Planifikimit Venezuelian që njëkohësisht është dhe drejtori aktual i Qendrës për Zhvillim Ndërkombëtar (CID) në Shkollën e Harvardit Kennedy për Qeverinë kishte nderin të bënte një shkrim për qeverinë e Ramës (si dhe disa fjalë miqësore për kryetarin e Bashkisë së Tiranës Erion Veliaj).

-Duke vepruar kështu, ai u është bashkuar një ekipi të shquar të lajkatarëve pa fakte, si ish-ministri francez i Punëve të Jashtme, Bernard Kouchner, i cili e quajti kryeministrin Rama “një nga udhëheqësit politikë më të sofistikuar të Evropës” dhe ish-mjeku i ri i punës, Alastair Campbell, i cili e quajti atë një “lojtar ekipi” dhe një “fitues”.

-Pra ja tek është dhe një ish-student i kolegjit Blair, ish-Ministri i Mbretërinë e Bashkuar për Çështjet Evropiane, dhe një ish-i dënuar për mashtrim Denis MacShane, i cili ka hedhur si ide Ramën duke e cilësuar si shpresë të demokracisë sociale në Evropë.

– Hausmann ka qenë Ministër i Planifikimit nën presidentin e Venezuelës Carlos Andrés Pérez, i cili u fajësua më 31 gusht 1993, pasi kishte përvetësuar 250 milionë bolivarë dhe më në fund u dënua në vitin 1996 me 28 muaj burgim. Pra duket se ai është ende në një shoqëri të mirë.

– Angazhimi i Hausmanit me Ramën i ka zanafillat që në vitet e hershme të qeverisjes së tij.

-Në qershor të 2013-s Rama e ftoi Haussmanin në Tiranë për të ndihmuar me “sfidat me të cilat ballafaqohet qeveria duke qenë se ai sapo e kishte marrë këtë detyrë”. Rezultati ishte një projekt dyvjeçar, i financuar nga Fondacioni i Shoqërisë së Hapur të Xhorxh Soros për të “mbështetur rritjen ekonomike në Shqipëri”, i quajtur , të quajtur “Forcimi Institucional dhe Diversifikimi Ekonomik në Shqipëri”, i cili zgjati deri në vitin 2017.

-Kryeministri Edi Rama gjithashtu ndihmoi ambiciet politike të Hausmannit në Venezuelë, kur më 16 korrik 2017 Rama lëshoi një cicërimë krejtësisht të rastësishme në spanjisht në lidhje me referendumin e 17 korrikut kundër presidentit venezuelian Nicolás Maduro, duke ndërhyrë haptazi në politikat e brendshme të një vendi të huaj. Mbetet një mister për të gjithë, se çfarë ndikimi mendoj Kryeministri i Shqipërisë se do të kishte në politikë bërjen e Venezuelës. Por gjithsesi përpjekje e bukur!

-Vetëm shtatë muaj më parë, në mars të vitit 2018, Fondacionet e Shoqërisë së Hapur financuan vazhdimin e projektit Hausmann me një tjetë 1 milion dollarë, duke e çuar numrin total të fondeve të marra nga Soros që nga viti 2013 në 2.5 milion dollarë, dhe kjo është arsyeja se përse ky projekt është ende në vazhdim. Rama është ish anëtar i Bordit të Fondacionit të Shoqërisë së Hapur në Shqipëri.

– Prandaj nuk është aspak befasuese ose e papritur që pjesa e fundit e mendimit të Hausmann, e titulluar “Mrekulli Shqiptare”, përshëndet suksesin e plotë të reformave ekonomike shqiptare.

-Megjithatë, ai dështon duke na zbuluar në këtë artikull se e ashtuquajtura “mrekulli” e bërë prej tij është e paguar nga Fondacionet e Shoqërisë së Hapur. Ashtu si Campbell para tij, Hausmann fiton personalisht nga piktura Rama si një sukses, dhe si Campbell, ai fsheh këtë nga publiku.

– Në një artikull përcjellës, ne do të demaskojmë një nga një, pretendimet aktuale të bëra nga Hausmann për ekonominë shqiptare.