Dita e 1 majit, Dita e klasës puntore dhe Dita e Solidaritetit të Punëtorëve në mbarë botën

1032
Sigal

Nga Vladimir Bizhga

Dita e 1 majit, Dita e klasës puntore dhe Dita e Solidaritetit të Punëtorëve në mbarë botën.
Data e kujtesës për luftën e vështirë të klasës punëtore për të drejtat e tyre dhe një simbol i solidaritetit ndërkombëtar të punëtorëve.
Në shekullin e nëntëmbëdhjetë, në vitin 1889, Kongresi idyte ndërkombëtar i Parisit propozoi të përjetësonte luftën e klasës punëtore dhe kujtimin e atyre që u vranë në përleshjet me policinë dhe ekzekutuan punetor amerikanë, të cilët organizuan mitingje të mëdha në Çikago më 1 maj 1886 në solidaritet me kolegët e tyre australianë. Protesta per ditën e punes 8-orëshe.
1 majit, si një festë, u festua së pari nga shum vende në Evropë në 1890. Puntoret kete dite e festoin me greva dhe demonstrata te fuqishme, kundër shtypjes se kapitalit.
Por sot ne Shqiperi,te harruar, te fshehur te perbuzur nga oligarkia shqiptare, klasa puntore po kalon kohet e saj me te zeza. asaj me shum se kurr i duhet te ngrihet dhe te kerkoi te drejtat e saj dhe dinjitetin e munguar. te luftoi demagoget e cdo krahu qe kakarisin per liri dhe demokraci. jeremy corbin , udheheqsi i socialistve/ laburistve britanik, ka deklaruar se ne e kemi bazen tone tek komunitetet e klases puntore, tek sindikatat, e majta nuk mund te jete ne ajër dhe larg njerëzve te punës. puntore. klasa puntore duhet te rregulloi ca gjera ne shqiperin e hallakatur, dhe ajo di ti beje mire dhe bukur gjerat per te cilat vuan Shqiperia sot..