E përdorim në çdo gatim, por këto janë disa nga efektet anësore të qepës

217
Sigal

Ndër perimet më të përdorura në kuzhinë janë sigurisht qepët, të cilat megjithatë, nëse konsumohen me tepricë dhe veçanërisht të papërpunuara, mund të shkaktojnë disa efekte anësore të bezdisshme, duke përfshirë alergjitë dhe urthin.

Efektet anësore

Këtu janë efektet anësore kryesore të konsumit të tepërt të qepëve:

Era e keqe e gojës : era e keqe e gojës është një nga problemet më të njohura që lidhet me konsumimin e qepëve;

Reaksionet alergjike: qepa mund të rrisë reaksionet alergjike ndaj grupit Liliaceae, familjes së cilës i përkasin së bashku me hudhrat, shpargujt dhe preshin;

Urthi: Konsumimi i tepërt i qepëve mund të shkaktojë urth dhe refluks gastrik. Njerëzit që kanë një zorrë veçanërisht të ndjeshme duhet të shmangin qepën ose, të paktën, të kufizojnë konsumin e tyre;

Djegia e syve: ky efekt është për shkak të metabolitit të squfurit që gjendet brenda qepës, i cili lirohet kur muret e saj qelizore thyhen. Metaboliti i squfurit arrin në sy, duke shkaktuar irritim dhe lot. Megjithatë, mund ta rregulloni këtë duke përdorur një thikë shumë të mprehtë ose duke gjetur një mënyrë tjetër për të prerë qepët;

Zorrë e irrituar: Ushqimet e vështira për t’u tretur mund të çojnë në sindromën e zorrës së irrituar. Qepët i përkasin grupit të ushqimeve të quajtura me akronimin Fodmaps, pra përmbajnë një grup molekulash problematike përgjegjëse për reduktimin e përthithjes së ujit në trup (hidratet e karbonit). Kjo është arsyeja pse, nëse konsumohet në sasi të mëdha, qepa mund të shkaktojë ose të përkeqësojë simptomat e zorrës së irrituar.