Red Varaku: Ambasadori Soreca nuk ka reflektuar qëndrimin e BE-së ndaj Shqipërisë

321
Sigal

Red Varaku, politolog

Qëndrimi politik i BE-së ndaj kryeministrit shqiptar ka qenë vazhdimisht i qartë dhe i prerë. Ai duhet të plotësojë kushtet e vendosura nga BE në mënyrë që Shqipëria të avancojë me integrimin, përndryshe nuk do të ketë avancim të integrimit dhe presioni do të rritet deri në realizimin e tyre. Kjo është kështu prej vitit 2014 dhe kjo pritet të ndodhë sërish nëse nuk plotësohen kushtet edhe tani në nëntor.  Çuditërisht, qëndrimi i ambasadorit të BE-së nuk ka qenë i ngjashëm me qëndrimin e vetë institucioneve të BE-së, përkundrazi me qëndrimet e tij qartazi pro qeverisë dhe kundër opozitës, ai ka luajtur rolin e zbutjes së refuzimit të BE-së për këtë kryeministër tek shqiptarët. Fjala vjen qëndrimi i tij nuk ka reflektuar qëndrimin e BE-së dhe nuk ka qenë i qartë në momente kyç të politikës shqiptare, si psh, publikimi i përgjimeve, të cilat prodhuan djegien e mandateve dhe lejimin e zgjedhjeve lokale pa opozitën, kur kryeministri vodhi ditën me diell në mënyrë procedurale 61 bashki, duke asgjësuar kështu edhe demokracinë lokale.Ndërkohë, vjet në tetë qershor patëm një qëndrim të qartë të z. Wahdepul, nënkryetarit të CDU , përfaqësuesit kryesor të Kancelares Merkel, i cili u vetëofrua si negociator për zgjidhjen e krizës shqiptare. Ky qëndrim as që u reflektua në qëndrimet fare pa skrupuj dilomatikë të z. Soreca.  Sipas opinionit tim e gjitha kjo, jo dhe aq për faj tij, sepse Z. Soreca ka dhënë shenja se tashmë e njeh mirë kush është Rama, kujt i shërben ai dhe pse ai do që të rrijë akoma në pushtet.  Por, kryesisht për shkak se ai ndodhet si në një pozicion sandwich; nga njëra anë ka presionin e disa qarqeve në BE, miq të huaj me peshë, për të cilët Rama ka harxhuar plot energji, kohë e pará për t’i rekrutuar gjatë tetë viteve të fundit dhe nga ana tjetër ka presionin e institucioneve serioze të BE-së, të cilat janë të panegociueshme dhe as nuk mund të shiten dhe as nuk mund të blihen. Në këtë kuptim qëndrimet e tij më shumë se anësi reflektojnë pafuqi për t’iu kundërvënë plotësisht këtyre qarqeve dhe “miqve me peshë”, ndaj jo vetëm nuk duhet të paragjykohen, por duhen mirëkuptuar vetëm si të tilla.