PRESIDENTI META: Nga zgjedhjet e 25 prillit 2021, Shqipëria pret një PËRMBYSJE të madhe, jo thjesht një rotacion

61
Sigal

Intervistë e Presidentit Meta për emisionin “Kjo javë” të gazetares Nisida Tufa në Televizionin “News 24”

 

Pyetje: Zoti President, le të flasim pak për fushatën elektorale, që tashmë duket se ka nisur për partitë. Nga mënyra sesi po realizohet një fushat ndryshe, në kohë pandemie. Vetë Ilir Meta është politikani motor, sa herë ka pasur fushata elektorale. Si e shikoni këtë fushatë në këto kushte, kur nuk lejohet grumbullimi i shumë njerëzve, apo kur gjithçka po krijohet në formën virtuale?

Si do të jetë kjo fushatë, a do të jetë produktive, rezultative..?

Presidenti Meta: Fushatat zhurmëmëdha, nuk kanë treguar ndonjë produktivitet shumë të madh.

E rëndësishme është mesazhi i çdo force politike, për t’i treguar qytetarëve sesi përcillet ky mesazh. Kjo varet nga aftësia e forcave të caktuara dhe nga rrethanat.

Kuptohet që jemi në rrethana të veçanta nga ato të fushatave të kaluara, por ekziston mundësia për ta përcjellë këtë mesazh,  ndërmjet mediave dhe  komunikimeve të tjera moderne apo bashkëkohore. Pse jo edhe derë më derë.

Mesazhi është kryesor, nuk është zhurma.

Pyetje: Po zhvillimet e procesit zgjedhor më 25 prill,  mund të kenë probleme në këto kushte?

Presidenti Meta: Nuk e besoj. Ne kemi vënë re që, janë bërë zgjedhje shumë korrekte në Maqedoni, në kushte të tilla. Do bëhen zgjedhje edhe në Kosovë. Nuk e shikoj problematike të respektohen distancat, të respektohen protokollet.

Pyetje: Në kushtet që jemi duket qartë, dhe është shprehur qartë që kryeministri Rama, kërkon një mandat të tretë qeverisës. Po kështu dhe qeveria kërkon mandatin e tretë. Në anën tjetër Ju si President i Republikës, jeni shprehur pro rotacionit, sepse Shqipërisë i ka ardhur momenti për t’iu nënshtruar rotacionit. Dua t’iu pyes, cilat janë përpjekjet e opozitës? Si i vlerësoni Ju, për të arritur këtë rotacion?

Presidenti Meta: Për mua nuk është më i rëndësishëm rotacioni, sepse ai do të thotë më shumë ndryshim raportesh në qeverisjen e vendit.

Vendi ka nevojë për një përmbysje, në kuptimin më të mirë të fjalës. Unë, e them shpesh koha e ndryshimit ka ikur që prej katër vitesh.

Këto katër vite, që kemi kaluar kanë folur për një përkeqësim të rëndë të situatës, në funksionimin e shtetit të së drejtës. Kemi parë një përkeqësim të situatës ekonomike dhe sociale, që përpara se të ndodhte pandemia. Ka një rritje të polarizimit shoqëror në vend. Kemi një rritje të jashtëzakonshme të borxhit. Ndërkohë kemi një rënie të ndjeshme të ardhurave për  qytetarët shqiptarë, që do të thotë se ky borxh që është marrë ngrihet në nivele shumë të larta dhe nuk ka shërbyer as për zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe as për të luftuar varfërinë. Ky borxh ka shkuar në interes të grupeve të përzgjedhura të sipërmarrësve, të cilët kanë vazhduar të fitojnë koncesione tepër të dyshimta.

Në këtë drejtim, jemi në një situatë ku vetë mosçelja e negociatave me Bashkimin Europian tashmë për një kohë të gjatë, tregon për krizën, jo thjesht për stanjiacionin.

Është momenti për një ndryshim të fortë dhe të qartë të vendit, që do përcaktojë një rrugë të qartë europiane, dhe kjo arrihet vetëm përmes një ndryshimi.